Ylioppilailla monien muutosten kevät: Korona vei kevään lakkiaiset, mutta on myös opettanut paljon | Radio Moreeni 98,4 MHz

Ylioppilailla monien muutosten kevät: Korona vei kevään lakkiaiset, mutta on myös opettanut paljon

Ylihuomenna lauantaina ei vietetä perinteisiä lakkiaisia, eivätkä kevään ylioppilaskirjoituksetkaan sujuneet aivan tavalliseen tapaan. Tamperelaisia koronakevään ylioppilaita Veeti Vekolaa, Hanna Elsilää ja Aleksi Kerosta tilanne harmittaa, mutta he osaavat nähdä erikoisessa keväässä myös hyviä puolia.

Veeti Vekolalta korona vei unelmien kesätyön Pyynikin kesäteatterissa, mutta nuori mies osaa nähdä tilanteessa myös positiivisia puolia ja huumoria. (Kuva: Lukas Jokilehto)

Koronan vuoksi kaikki Tampereen kaupungin koulut siirtyivät etäopetukseen viimeistään 18.3. Lukulomalla oleville abeille pandemian vaikutukset näkyivät viimeisten ylioppilaskirjoitusten siirtämisellä viikkoa aikaisemmaksi.

Kokoontumisrajoitusten vuoksi myös perinteiset lakkiaiset on peruttu, ja niiden tilalla on keväällä etänä järjestettävä pienimuotoinen juhlistaminen sekä perinteisempi lakitus elokuun lopulla.

Kirjoitukset säilyivät, kesätyöt eivät

Yhdeksäntoistavuotias Veeti Vekola kuuluu niihin onnekkaisiin, joiden kirjoituspäivämäärät eivät muuttuneet koronan aiheuttaman aikaistuksen vuoksi. Tampereen yhteiskoulun lukion kolmeen vuoteen käynyt Vekola saattoikin toimia lohduttajana niille opiskelijatovereilleen, joille muuttunut tilanne toi ylimääräistä stressiä. Hän kertoo, että suhtautui etenkin alussa kielteisesti keväällä järjestettävään etäjuhlaan.

“Jotenkin heti tuli sellanen defenssi, että minä en mitään armopaloja ota”, Vekola kertoo. Hän toivoo, että kevään juhlalla ei yritettäisi luoda illuusiota siitä, ettei koronan aiheuttama muutos haittaisi. Tuore ylioppilas arvioi, että juhlaa on nyt vaikeampaa hahmottaa, kun se järjestetään kahdessa eri osassa. Itse hän kertoo juhlivansa isommin todennäköisesti vasta elokuussa.

Korona perui Vekolalta kauan odotetut kesätyöt Pyynikin kesäteatterissa, jossa hänellä oli rooli Ihanat naiset rannalla -näytelmässä. Tietoa pitkään unelmoidun kesätyöpaikan peruuntumisesta joutui odottamaan pari päivää, kunnes se sitten tuli. Vekolan mukaan esityksen tulevaisuus ei ole vielä varmaa, mutta hän toivoo sen näkevän päivänvalon myöhemmin.

Kevään suunnitelmiin esityksen peruuntumisella oli iso vaikutus, sillä kalenteri oli jo tyhjennetty teatterityötä varten. Veeti Vekola ei esimerkiksi hakenut toisessa korkeakouluhaussa, sillä se olisi ollut päällekkäin Ihanat naiset rannalla -harjoitusten kanssa. Kun tieto esityksen peruuntumisesta tuli, oli yhteishaku jo loppunut. “Jäätiin vähän silleen tyhjän päälle”, tiivistää Vekola, joka nyt etsii siviilipalveluspaikkaa teatterialalta.

Tuore ylioppilas löytää tilanteesta myös hyviä puolia. Hän mainitsee muun muassa luonnon hyvinvoinnin tehtaiden sulkeutumisen ja liikenteen vähentymisen vuoksi. Vekola arvioi koronan myös opettaneen ihmisille kiitollisuutta ja nöyryyttä, sekä tuoneen perheitä lähemmäs toisiaan. Valmistumistaan ja peruuntuneita kesätöitäänkin hän voi jo katsoa huumorin kautta. “Ois voinut olla vähän tylsää, jos kaikki ois mennyt niin kuin piti”, Vekola summaa.

Hanna Elsilä uskoo koronan opettaneen meille kiitollisuutta omasta arjesta. Hänelle itselleen se antoi uutta perspektiiviä lentopalloharrastukseen, jota hän oli aiemmin pitänyt itsestään selvänä. (Kuva: Lukas Jokilehto)

Siirtyneet kirjoitukset vaikeuttivat kertaamista

Hanna Elsilä Tammerkosken lukiosta kirjoitti tänä keväänä äidinkielen, lyhyen ranskan, ruotsin, historian ja yhteiskuntaopin kirjoitukset. Näistä kahta viimeistä aikaistettiin viikolla, minkä Elsilä uskoo vaikuttaneen suoriutumiseensa etenkin yhteiskuntaopin kokeessa. “Jos mä oisin sen ylimääräsen viikon siihen saanut, niin varmasti olisin saanut joko tosi vahvan M:n tai jopa E:n”, magnan saanut Elsilä arvioi.

Lisäksi siirtyneet kokeet vaikeuttivat hänen kertaamistaan ruotsin ja historian ylioppilaskokeisiin. Elsilä kritisoi usein kuulemaansa toteamusta siitä, että kertaus olisi tapahtunut jo aikaisemmin, eikä aikaistamisen takia menetetyssä viikossa olisi enää oppinut mitään. Hän muistuttaa, että kokonaisessa viikossa olisi hyvin ehtinyt muun kertauksen lomassa palauttaa mieleen muun muassa aikajanoja sekä aineen termistöä.

Juhlien peruuntumisessa Elsilää harmittaa, että hänen ikäluokaltaan otettiin pois se kauan odotettu hetki, jona saa juhlasalissa asettaa lakin päähänsä. Hän on kuitenkin tyytyväinen, että myös kesällä haluttiin muistaa nyt ylioppilaiksi pääseviä, vaikka varsinaiset juhlat ovatkin vasta syksyllä. Hän uskoo, että valittu ratkaisu on todennäköisesti paras olosuhteisiin nähden. “Syksyn juhla on kiva, mutta se ei oo enää sama asia siellä”, Elsilä kuitenkin toteaa.

McDonald´sissa työskentelevältä Hanna Elsilältä korona ei vienyt kesän töitä. Hän kertoo, ettei juurikaan stressaa koronaa töissä ollessaan, vaikka työskenteleekin ihmisten kanssa. Hän uskoo työpaikkansa autokaistan takaavan työnsä, eikä siksi ole kovin huolissaan työpaikastaan, vaikka koronan toinen aalto aiheuttaisikin lisää lomautuksia. Eniten huolta hän kertoo kantavansa isovanhemmistaan.

Lentopalloharjoitukset Elsilältä sen sijaan peruttiin, mikä vaikutti monta kertaa viikossa pelanneen nuoren arkeen suuresti. Hän kertoo tilanteen tuoneen hänelle uutta perspektiiviä harrastukseensa, jota hän myöntää aiemmin pitäneensä itsestään selvyytenä. Elsilä arvioikin koronan opettavan ihmisille kiitollisuutta omasta arjestaan.

Nyt lukionsa päättävä Elsilä haluaa muistuttaa siitä, että kaikki tänä vuonna lukionsa päättävät ovat nyt samassa veneessä koronan vuoksi. Hän kehottaa heitä tukeutumaan toisiinsa vaikeassa tilanteessa, sillä tällä hetkellä kukaan ei ymmärrä tuoreiden ylioppilaiden tilannetta paremmin, kuin toinen vuoden 2020 ylioppilas.

Aleksi Keronen lohduttaa, että vaikka nyt harmittaisi, niin tästä keväästä kyllä riittää joskus kerrottavaa myöhemmille sukupolville. (Kuva: Lukas Jokilehto)

Korona vihelsi pelit poikki

Aleksi Keronen suoritti lukionsa Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjalla. Kolme vuotta kestäneiden lukio-opintojensa päätteeksi Keronen kirjoitti yhteensä kahdeksan ainetta, joista neljän ylioppilaskoe osui koronan takia samalle viikolle. Hän kuitenkin arvioi, etteivät siirtyneet kirjoitukset vaikuttaneet niistä saatuihin arvosanoihin, vaan muutos vaikutti enemmän kertauksen suunnitteluun.

Kuten varmasti muitakin tämän vuoden ylioppilaita, Kerosta harmitti ylioppilasjuhlan peruuntuminen keväältä. “Todennäköisesti kaikki muut ikäluokat tätä ennen ja kaikki muut ikäluokat tämän jälkeen tulee saamaan tällaisen perinteisen, tyylikkään ja hienon ylioppilasjuhlan — kyllä se harmitti tosi paljon, mutta nyt siihen alkaa jo tottua. Ja ehkä tästä saa sitten hyvän tarinan, mitä kertoa jälkipolville”, Keronen summaa. Hän kuitenkin kokee tärkeäksi, että keväälläkin on edes pienimuotoiset juhlat sen lisäksi, että syksyllä on mahdollisuus saada virallisempi juhla, jossa saa perinteisesti laittaa lakit päähän ja laulaa Gaudeamus Igiturin, kuten lakkiaisissa on tapana.

Kesätöiden saamisen hankaloittamisen lisäksi korona perui keväältä jalkapallopelit. Tuomarina toimivalle Aleksi Keroselle tämä oli iso muutos kevään arkeen. Tuomaroinnin sijasta hän kertoo esimerkiksi lueskelleensa kotona, kun harrastamaan ei ole päässyt. Pelit kuitenkin ovat alkamassa jälleen, joten arki alkaa hiljalleen palautua uomiinsa.

Keronen kertoo, että myös tuomarityössä on siirrytty pitämään joitakin palavereja etäyhteyksien kautta. Hän uskookin, että korona jättää jälkeensä toimiviksi havaittuja toimintamalleja työarkeen. Poikkeustilanne on herätellyt ihmisiä toimimaan kustannustehokkaammin, kun kokouksia on järjestetty etänä, mikä on vähentänyt matkustamista kokouspaikoille. Keronen arvioi tämän käytännön jäävän ihmisten arkeen myös koronarajoitusten purkauduttua.

Keronen kertoo, ettei usko koronan muuttavan hänen tulevaisuuden suunnitelmiaan. Hän ei usko päätyvänsä esimerkiksi arvioimaan uravalintaansa uudelleen pandemian tuoman epävarmuuden vuoksi, vaan aikoo toteuttaa alkuperäisen suunnitelmansa liikunnan yhteiskuntatieteiden opiskelusta.

Tuore ylioppilas suhtautuu tilanteeseen positiivisesti, ja muistuttaa myös muita nyt lukiosta pääseviä tilanteen poikkeuksellisuudesta. “Onnittelut kaikille ylioppilaille, teitte poikkeuksellisen hienoa työtä vaikeina aikoina. Ja vaikka se nyt harmittaakin, että niitä ylioppilasjuhlia ei järjestetä, niin kyllä tästä joskus sitten riittää kerrottavaa niille myöhemmille ylioppilaille ja myöhemmille sukupolville”, Aleksi Keronen lohduttaa.

Toimittaja: Lukas Jokilehto

  • Tampereen yliopisto
  • Kuuntele lähetystä

  • Osastot

  • Arkisto


  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4
  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4