Yliopistopastori Risto Korhonen: Taivaankansi on avoin kaikkien uskontojen edustajille | Radio Moreeni 98,4 MHz

Vaikka Tampereen yliopiston kampuskappeli Taivaankansi onkin osa evankelis-luterilaisen seurakunnan oppilaitostyötä, sen ovet ovat avoimet muidenkin uskontokuntien edustajille. Yliopistopastori Risto Korhosen saa niin ikään pysäyttää juttusille riippumatta siitä, millaista uskonnollista taustaa edustaa. ”Sehän on mitä parhain kohtaamis- ja vuorovaikutustilanne”, yliopistopastori tuumii.

Risto_Korhonen_ja_Helena_Holm

Helena Holm tuli Taivaankansi-kappeliin soittamaan nokkahuilua. ”Täällä onkin hyvä akustiikka”, kehui yliopistopastori Risto Korhonen. (Kuva: Pia Sivunen)

Yliopiston Taivaankansi-kappeli on moninaisten opiskelija- ja harrasteryhmien käytössä lukukausien aikana. Kappelissa myös järjestetään kirkollisia toimituksia, ja sinne voi mennä rauhoittumaan ja hiljentymään.

Juuri vähän aikaa sitten eräs islaminuskoinen kansainvälinen opiskelija kysyi Risto Korhoselta, voisiko viettää kappelissa hetken oman uskonnollisen perinteensä mukaisesti. Kiinteät kristilliset tunnukset eivät häntä haitanneet, vaan hän oli kovin kiitollinen, kun tilaisuus hiljentyä kappelissa järjestyi.

”Kappeli on ekumeeninen, avoin tila, joka kokoaa yhteen kristillisen kirkon variaatiot ja jonka ovet ovat avoimet myös ei-kristilliseltä taustalta tuleville. Se on osa kansainvälistyvää akateemista yliopistomaailmaa”, yliopistopastori sanoo.

Hänet saa mielellään pysäyttää juttusille mihin uskontokuntaan kuuluva tahansa. ”Ei minulla ole sisäistä lukkoa, joka loisi mitään torjuntaa. Olen mieluummin ihmisenä ihmiselle ilman papinkaluunoita. Minua kiinnostaa se, mitä kanssaihmiselle kuuluu.”

Käännyttämisajatus ei istu yliopistopastorin työhön. ”Etiikkaan kuuluu, että emme ole käännyttämässä, vaan kohtaamassa. Emme ole ylä- emmekä ulkopuolella, vaan samalla viivalla ja yhdenvertaisia riippumatta lähtökohtaisista katsomuksista tai niiden eroista”, Risto Korhonen sanoo.

Joulusta etsitään rauhaa ja valoa

Vaikka kaupallisuus tulvii kaikista tuuteista, ollaan Korhosen mielestä joulun viettoon uudestaan löytämässä myös merkityksellisempää sisältöä. ”Se näkyy esimerkiksi kasvavana kiinnostuksena aineettomiin lahjoihin ja erilaisiin joululahjakeräyksiin. Se kertoo, että emme ole menettäneet yhteisvastuullisuutta ja lähimmäisyyttä.”

Risto Korhonen sanoo joulun tarjoavan kaivatun mahdollisuuden hiljentyä yhdessä arjen kiireen ja tulevaisuuteen liittyvien isojen kysymysten äärellä. ”Minusta tuntuu, että haluamme etsiä ja löytää ulkoista ja sisäistä valoa, rauhaa, jonka yhtenä kanavana on vaikka joululaulut ja joululaulutilaisuudet.”

Toimittaja: Pia Sivunen