Yliopiston sähköposti täyttyy tietojenkalasteluviesteistä – varastettuja tunnuksia myydään halvalla netissä: ”Saat tuhat kaupan päälle ja veitsisarjan” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus varoitti jo kesän alussa nopeasti leviävistä Office 365 -tietojenkalasteluviesteistä. Varastettuja käyttäjätunnuksia myydään netissä muutamilla dollareilla.

Tänä syksynä Tampereen yliopiston opiskelijat ja henkilökunta ovat saaneet sähköpostiinsa yhä uskottavampia huijausviestejä. Niissä vastaanottajaa pyydetään klikkaamaan linkkiä ja syöttämään käyttäjätunnuksensa ja salasanansa. Viesti vaikuttaa tulevan yliopiston sisältä, esimerkiksi toiselta opiskelijalta tai työntekijältä.

Yliopistolaiset saavat sähköpostiin huijausviestejä.

Tietojenkalasteluviestit ovat yleinen riesa. Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus varoitti jo kesän alussa nopeasti leviävistä Office 365 -tietojenkalasteluviesteistä. Varoitusluokitus korotettiin punaiseksi eli korkeimmalle tasolle jälleen syyskuussa.

Varastetuilla tiedoilla käydään kauppaa

Tampereen yliopiston järjestelmäasiantuntija Leena Heino kertoo, että tietojenkalasteluviestien avulla varastettuja sähköpostiosoitteita ja niiden salasanoja myydään verkossa nipuissa eteenpäin. Tuhat käyttäjätunnusta saattaa olla ostettavissa muutamalla dollarilla.

”Tietenkin, mitä arvokkaampi tunnus, sitä kalliimpi hinta. Presidentti Donald Trumpin Twitter-käyttäjätunnuksella olisi iso hinta, mutta sinun Twitter-tunnuksellasi ei. Se menee bulkkituote-kategoriaan: osta tästä, saat tuhat kaupan päälle ja mahdollisesti veitsisarjan”, Heino sanoo.

Varastettuja käyttäjätunnuksia käytetään uusien roskapostien lähettämiseen. Salasanoilla saatetaan yrittää kirjautua myös nettikauppoihin, sillä monet käyttävät samaa salasanaa kaikissa palveluissa.

Heino muistuttaa, ettei yliopisto pyydä koskaan käyttäjätunnuksia tai salasanoja. Tietojenkalasteluviestejä tai niiden linkkejä ei saa avata, ja viestit kannattaa poistaa heti.

Toimittaja: Juho Kankaanpää

Radio Moreenin Roskaposteja ja ruokalistoja -ohjelmasarjassa analysoitiin roskapostien kieltä ja narratiiveja. Kuuntele jaksot täältä.