Yliopistojen yhdistyminen käynnisti mielettömän leimasinrumban: vanhat leimasimet kärrättiin tuhottavaksi Vantaan ”tuhoamislaitteeseen” – selvitimme, oliko siinä mitään järkeä | Radio Moreeni 98,4 MHz

Uuden korkeakoulun leimat suunnitteli tamperelainen mainostoimisto. Onko kaiken vaivan jälkeen siis yksi yliopisto ja yksi leima? Ei ole.

Vuoden alussa kaikki muuttui: yliopisto ja sen leimasimet.

Joulukuussa Tampereen korkeakouluissa käynnistyi suuri leimasinoperaatio, kun työntekijöiltä kerättiin vanhentuvat leimasimet. Tietoasiantuntija Anne Kivento kertoo, että aikaisemmin leimasimia on jaettu huolettomasti, eikä niiden tarkasta määrästä ole pidetty kirjaa. Pelkästään Tampereen teknillisellä yliopistolla on ollut toistasataa suomen- ja englanninkielistä leimasinta. Leimasimilla on vahvennettu esimerkiksi tutkinto-todistuksia ja muita virallisia asiakirjoja.

”Tämän takia leimasimia kohdellaan tietoturvamateriaalina”, sanoo Kivento.

Myös Radio Moreenilla on oma leimasimensa.

Itse asiassa viranomaisten leimasimista määrätään laissa. Lain mukaan käytöstä poistettavat leimasimet on tuhottava. Sinetti- ja leimasinlaki kertoo, että hävittämisestä on kerrottava Kansallisarkistolle, jotta katoavia leimoja voidaan tarvittaessa dokumentoida. Kivento sanoo, ettei Kansallisarkisto ole kuitenkaan ollut järin kiinnostunut yliopistojen leimoista. Joitakin vanhoja leimasimia silti säästetään.

Valtaosa kerätyistä leimasimista on päätynyt laatikkoon. Encore Ympäristöpalvelut Oy:n kierrätysliiketoiminnan johtaja Juha Ylä-Autio kertoo, että kampuksilla on 240-litraisia lukollisia tietoturvasäiliöitä, jotka on tarkoitettu esimerkiksi kovalevyille, asiakirjoille ja muulle hävitettävälle tietoturvamateriaalille. Niistä leimasimet on kuljetettu Vantaan Viinikkalan ”tuhoamisyksikköön”. Jos leimasimissa on ollut rautaisia osia, ne on eroteltu joukosta.

”Siellä on sellainen tuhoamislaite, johon materiaali kaadetaan. Tuhoavat terät silppuavat materiaalin”, Juha Ylä-Autio kertoo.

Lopuksi leimasimien jäänteet poltettiin energiaksi.

Uudet leimat tilattiin, mutta niitä aiotaan lyödä aikaisempaa vähemmän

Onko uudella korkeakoulukombolla siis yksi nimi ja yksi leima?

Ei ole.

Sekä uudella yliopistolla että korkeakoulusäätiöllä on omat leimansa. Uudet leimat on suunnittelut tamperelainen mainostoimisto vajaalla tuhannella eurolla. Varsinainen leimasin maksaa joitakin kymmeniä euroja.

Uusista leimasimista aiotaan pitää aikaisempaa parempaa huolta. Kivento kertoo, että leimasimet numeroidaan ja niille jaetaan vastuuhenkilöt. Itse asiassa leimoja aiotaan lyödä tulevaisuudessa entistä vähemmän, sillä yliopistoissakin siirrytään sähköisiin asiakirjoihin ja allekirjoituksiin.

”Suoraan sanoen leimasimia tarvitaan nykyään eniten ulkomaille meneviin asiakirjoihin, koska siellä vielä pidetään kovasti leimoista”, Kivento sanoo.

Toimittaja: Juho Kankaanpää