Vuoden alumni Suvi Haimi vaihtoi akateemisen uran yrittäjyyteen – ”Meillä kaikilla on mahdollisuus jättää kädenjälki maailmankartalle” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tampereen yliopiston vuoden alumniksi on valittu biokemian tohtoriksi väitellyt Suvi Haimi. Nykyinen yrittäjä kokee yliopisto-opinnoistaan olevan hyötyä myös yritysmaailmassa.

Suvi Haimi haluaa tuottaa maailman johtavaa muovia korvaavaa materiaalia. Kuva: Olga Poppius / Sulapacin arkisto

Suvi Haimin innostus yrittäjyyteen syntyi hänen ollessaan tutkijatohtorina Twenten yliopistossa Hollannissa. Yrittäjähenkinen professori sai Haimin harkitsemaan muitakin vaihtoehtoja akateemisen uran ohella. Lopulta lupaava tutkijan ura vaihtui startup-yrittäjyyteen.

Haimi halusi hyödyntää opinnoistaan kertynyttä biomateriaaliosaamista johonkin merkitykselliseen. Entiselle partiolaiselle luontoon kasaantuva muovijäte oli ongelma, jonka ratkaiseminen oli lähellä sydäntä. Kurkkaus kylpyhuoneen kaappiin toi pisteen iin päälle. ”Kaappi oli täynnä muovipurkkeja, vaikka ne olisivat muuten ekologisia kosmetiikkatuotteita.”

Yliopistosta eväät yrittäjyyteen

Yhdessä niin ikään biokemiaa Tampereen yliopistossa opiskelleen Laura Tirkkonen-Rajasalon kanssa syntyi Sulapac Oy. He kehittivät täysin biohajoavan pakkausmateriaalin, jolla voidaan korvata muun muassa muovisia kosmetiikkapakkauksia. Tällä hetkellä Sulapacin merkittävimpiä yhteistyökumppaneita ovat Stora Enso ja Chanel.

Yrittäjyys tuntuu Haimille omalta jutulta ja hänen mielestään akateemisen osaamisen lisäksi yliopistokoulutus antoi hyvän pohjan yrittäjyydelle. ”Yrittäjällä elanto ei ole itsestäänselvyys, mutta kyllä tutkijankin työ on epävarmaa. Tutkijana joutuu jatkuvasti hakemaan rahoitusta ja sietämään toistuvia epäonnistumisia, kuten yrittäjänäkin.”

Tuore vuoden alumni toivoo, että kaikki entiset ja nykyiset opiskelijat uskaltaisivat luottaa omaan intuitioonsa erilaisien mahdollisuuksien edessä, eivätkä luovuttaisi vaikeuksien kohdatessa. Haimi kannustaa jahtaamaan unelmiaan. ”Meillä kaikilla on mahdollisuus jättää kädenjälki maailmankartalle”, hän tiivistää.

Suvi Haimi väitteli biokemian tohtoriksi Tampereen yliopistosta vuonna 2008. Hän teki väitöskirjansa lääketieteellisen biomateriaalin alalta.

Silva Heinonen