Viisujen aikaan nautitaan musiikista ja eletään hetkessä – Euroviisut ovat Heta Uimaniemen kevään kohokohta | Radio Moreeni 98,4 MHz

Heta Uimaniemen nappikuulokkeista raikaa lähes pelkästään euroviisuja. Kuva: Heta Uimaniemi

Euroviisujen kokemusasiantuntija Heta Uimaniemi on ollut innokas viisufani jo lapsesta asti. Hurahtaminen tapahtui kertarysäyksellä Suomen Euroviisuvoiton jälkeen vuonna 2006.

Englannin kieltä, kirjallisuutta ja kääntämistä Tampereen yliopistossa opiskelevan Uimaniemen viisufanitus ilmenee nykyisin eräänlaisena viisuaktivismina: Uimaniemi seuraa joka vuosi osallistujamaiden alkukarsintoja, kommentoi tapahtumia kansainvälisillä keskusteluforumeilla ja kuuntelee viisumusiikkia myös kisojen välissä.

Politiikka on aina läsnä
Tämänvuotiset Eurovision laulukilpailut järjestetään Israelissa. Eurovision säännöt kieltävät poliittiset mielenilmaukset ja kannanotot, mutta politiikka on silti olennainen osa musiikkitapahtumaa – on ollut ja tulee aina olemaan. Euroviisut ovat monelle maalle houkutteleva mahdollisuus vaikuttaa valtion julkisuuskuvaan, ja monet valtiot pyrkivätkin hyödyntämään tätä jopa kyseenalaisin keinoin.

Yksi tunnetuimmista Euroviisuihin liittyvistä poliittisista skandaaleista tapahtui vuonna 1968, jolloin Espanjan diktaatuurijohto väitetysti junaili koko kisan voiton Espanjalle tuomareita lahjomalla.

Euroviisuissa on Heta Uimaniemen mukaan ennen kaikkea kyse ilosta, yhteisöllisyydestä ja musiikin juhlasta. Tämän vuoden voittajasuosikiksi Uimaniemi nostaa Islannin erikoisen ja visuaalisesti kunnianhimoisen edustuskappaleen.

Hanne Vuorela