Verkkokurssi kouluttaa jäljittämään koronatartuntoja – jäljitystyössä auttaminen on herättänyt laajaa kiinnostusta | Radio Moreeni 98,4 MHz

THL, Tampereen yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto järjestävät verkkokurssin, joka kouluttaa jäljittämään ja kartuttamaan koronaviruksen tartuntaketjuja. Toukokuun aikana alkava verkkokurssi on avoin kaikille kiinnostuneille, ja kiinnostus koulutusta kohtaan onkin ollut suurta.

Tiedosteluita verkkokurssista ja sen sisällöstä on vastuuhenkilönä toimivan epidemiologian professori Pekka Nuortin mukaan tullut todella paljon.

”Olemme saaneet yhteydenottoja terveydenhuollon ammattilaisilta, opiskelijoilta sekä muilta kansalaisilta, jotka ovat kiinnostuneita auttamaan.”

Epidemiologian professori Pekka Nuorti on vastuussa uudesta koulutuksesta.

Verkkokurssi on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Myös muualla maailmassa ollaan professori Pekka Nuortin mukaan järjestämässä vastaavia kursseja.

Kun koronarajoituksia aletaan purkaa, nousee tartuntaketjujen jäljittäminen ja kartoittaminen entistäkin tärkeämpään asemaan uusien infektioiden vähentämiseksi.

Tartuntaketjujen jäljittämistä opettava verkkokurssi voi helpottaa uusien koronajäljittäjien rekrytoimista sekä vähentää koulutukseen liittyvää työtaakkaa infektioyksiköiltä.

Itsenäisellä opiskelulla jäljittäjäksi

Opintojakson osaamistavoitteisiin kuuluvat muun muassa koronaviruksen peruskäsitteiden tunteminen sekä Covid-19 tapausten kartoittaminen ja jäljittäminen vastaavan lääkärin ohjauksessa.

Pekka Nuortin mukaan koulutuksessa on tärkeää kiinniittää huomiota myös haastattelutekniikkaan. Koronavirukselle altistumiseen liittyy herkkää informaatiota, joka voi herättää pelkoa ja huolta. Tärkeitä työskentelyn kannalta ovat myös vaitiolovelvollisuuteen sekä yksityisyydensuojaan liittyvät seikat.

Kurssiin kuuluu noin 30 tuntia itsenäistä opiskelua. Lisäksi siihen sisältyy lopputesti, joka on läpäistävä saadakseen todistuksen.

”Varsinainen jäljitystyö tehdään sairaanhoitopiireissä ja kunnissa tartunataudeista vastaavan lääkärin johdolla”, sanoo Pekka Nuorti. ”Kurssimme antaa perustiedot ja valmiudet tähän työhön.”

Toimittaja: Sakri Pölönen