Vampyyrit valtasivat Vapriikin – ”Ne ovat kehittyneet yksinkertaisista hirviöistä Twilightin monipuolisiin hahmoihin” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Vampyyrikirjojen ja -elokuvien suosio vain nousee nousemistaan. Mikä vampyyreissa oikein kiinnostaa vielä nykyäänkin? Museokeskus Vapriikki esittelee selkäpiitä karmivan Dracula – vampyyrit Vapriikissa -näyttelyn.

Folkloristiikan tutkija Tuomas Hovin mukaan ikuinen elämä yhdistettynä ikuiseen rakkauteen on vampyyrien vetonaula.

”Vampyyri on hyvin monipuolinen hahmo. Se on viimeisen kahdensadan vuoden aikana kehittynyt populaarikulttuurissa hyvin yksinkertaisesta hirviöstä Twilightin ihmismäiseksi tunteelliseksi hahmoksi. Vampyyrissa kiehtoo myös ehkä se, että se on voittanut kuoleman”, Hovi arvelee.

Dracula-näyttely selvittää verenimijöihin liittyvää taikauskoa, mistä vampyyrit tulevat ja miten niiltä voi suojautua. Näyttelyssä aikamatkustetaan tuhansien vuosien takaa aina tämän päivän Twilight-saagaan. Sekin paljastuu, mitä yhteistä oli 1400-luvun Vlad Seivästäjällä ja kreivi Draculalla.

Dracula

Dracula – vampyyrit Vapriikissa -näyttelyssä on esillä vanhojen vampyyrielokuvien maskeeraussuunnitelmia. (Kuva: Jenna Lahti)

Eläviä kuolleita

Hovi kertoo, että nykyajan vampyyrit eroavat valtavasti alkuperäisistä verenimijöistä.

”Kansanuskon vampyyri oli maalainen ja hyvin tavallinen, ehkä vähän pulskakin ja likainen hahmo, eli hyvin erilainen kuin myöhempi populaarikulttuurin vampyyri”, Hovi toteaa.

Vampyyreihin on uskottu ympäri maailman jo tuhansien vuosien ajan. Hovi uskoo, että osa syy sille, miksi näin on, oli entisajan ihmisten suhtautuminen kuolemaan ja halu selvittää asioita.

”Hautoja kaivettiin auki ja huomattiin, että esimerkiksi ihmisruumiin kynnet tai hiukset olivat kasvaneet. Siihen aikaan ei vielä tiedetty, että näky johtuu kuolleen ruumiin ihon vetäytymisestä. Sille haluttiin kuitenkin saada selitys, jolloin usko kuolemattomiin syntyi”, Hovi kertoo.

Hovi suosittelee näyttelyä lämpimästi.

”Tämä on visuaalisesti todella upea ja vaikuttava. Jos vampyyrit, Kreivi Dracula tai yleisesti vampyyreihin liittyvä historia ja kansanusko kiinnostavat, kannattaa käydä katsomassa. Jos siis vain uskaltaa.”

Näyttely on nähtävillä museokeskus Vapriikissa elokuulle asti ja sitä ei suositella perheen pienimmille.

Toimittaja: Jenna Lahti