Valtamerien roistoaaltoja voi tutkia valokuidussa – ”Merellä saman datamäärän keräämiseen voisi mennä satoja, tai jopa tuhansia vuosia” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Roistoaallot ovat merten kauhu, joka voi upottaa laivoja. Miten niitä voi tutkia valon ja valokuidun avulla? Yllättävä löytö johti poikkitieteelliseen yhteistyöhön.

Roistoaallot ovat yksittäisiä, selvästi muita aaltoja suurempia hyökyaaltoja, jotka ilmestyvät kuin tyhjästä ja katoavat sitten nopeasti. Ensimmäinen tieteellinen mittaustulos roistoaallosta saatiin vasta 1995. Sitä ennen niitä pidettiin laajasti myyttinä.

Roistoaaltojen tutkiminen ja mittaaminen on vaikeaa, sillä ne ovat erittäin harvinaisia. Tutkimukseen saatiin yllättävä käänne, kun vuonna 2007 optiikan alan tutkijat havaitsivat, että tietyissä olosuhteissa valosignaali käyttäytyy valokuidussa erittäin samanlaisella tavalla. Yllättävä piikki ilmestyy kuin tyhjästä, ja katoaa sitten nopeasti.

“Valokuidussa signaali voidaan toistaa miljoonia kertoja sekunnissa”

Valosignaalien tutkimuksessa on mukana myös Tampereen yliopiston professori Goëry Genty.

Hän on koostanut yhdessä kansainvälisen kollegaryhmän kanssa artikkelin, joka kiteyttää viimeisen noin kymmenen vuoden tutkimuksen roistoaalloista ja sen, miten niitä voidaan tutkia laboratoriossa valokuidun avulla.

“Valokuidussa signaali voidaan toistaa miljoonia kertoja sekunnissa. Merellä saman datamäärän keräämiseen voisi mennä satoja, tai jopa tuhansia vuosia,” Genty kertoo.

Normaalisti valokuidusta tulee ulos sama signaali, kuin mitä sinne syötetään, mutta jos signaali on erittäin voimakas, se voi säröytyä, aivan kuten äänisignaali kitaran vahvistimessa. Juuri säröytynyt valosignaali on se, jossa voi ilmetä roistoaaltojen kaltaisia yllättäviä piikkejä. Tämän rinnastuksen kautta on onnistuttu edistämään sekä optiikan että oseanografian tutkimusta.

Toimittaja: Janne Järvinen