Väitöstilaisuudet siirtyvät nettiin – järjestelyt herättävät ristiriitaisia tunteita | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tampereen yliopisto jatkaa toimintaansa, mutta poikkeukselliset olosuhteet ovat johtaneet uusiin järjestelyihin. Koronaviruksen leviämisen estämiseksi kevään väitöstilaisuudet pidetään etäyhteyden välityksellä.

Susanna Tepon väitöstilaisuus pidetään perjantaina 3. huhtikuuta. Tepon lastentautiopin alaan kuuluva väitöskirja on tutkimus lasten leukemian puhkeamisen aiheuttavasta DNA-muutoksesta.

”Eihän tämä tietystikään ihan suunnitelman mukaisesti mennyt. Päivämäärä lyötiin lukkoon viime marraskuussa”, Susanna Teppo sanoo etäyhteydellä pidettävästä väitöstilaisuudesta.

Susanna Tepon väitöskirja tutkii lasten leukemian puhkemista. (Kuva: Kristian Tryggvason)

”Olemme kaikki kolme, väittelijä, vastaväittäjä ja opponentti, eri maissa”, kertoo Teppo järjestelystä.

Kevään väitöstilaisuudet pidetään Microsoft Teams -verkkokokouksissa. Netin välityksellä pidettävät väitöstilaisuudet ovat kaikille avoimia, ja yliopiston väitöstiedotteissa on linkki tilaisuuksien seuraamiseen.

Valmistautuminen käy raskaaksi

Tohtorikoulutuksista vastaavan opintosuunnittelija Suvi-Päivikki Ikosen mukaan teknisiä ongelmia ei ole toistaiseksi tapahtunut, mutta niihin on varauduttu. Väitöksiä harjoitellaan paria päivää aikaisemmin. Lisäksi käytössä on varayhteys Zoom-sovelluksessa, mikäli ongelmia ilmenee.

Suunnitelmien muuttumisesta huolimatta Susanna Teppo kiittelee yliopiston päätöstä järjestää ensisijaisesti väitöstilaisuudet ajallaan.

”Väitökseen joutuu valmistautumaan aika paljon henkisesti. Siitä alkaa ikään kuin haluta päästä eroon, mitä lähemmäksi tilaisuus tulee, koska toiveena olisi jo saada jatkaa täysillä nykyisten projektien parissa”, sanoo Susanna Teppo, joka valmistui vuonna 2011 maisteriksi Oulun yliopiston biokemian laitokselta.

”Vielä pari viikkoa sitten, kun väitösten kohtalo oli epäselvä, itsestäni tuntui raskaalta ajatus, että olisin joutunut laittamaan tämän ns. vanhan työn takaraivoon uudestaan kuukausien ajaksi”, Teppo kertoo.

Lisäksi Tepon mukaan väitöksen siirtyminen saattaisi pitkittää uuteen työpaikkaan siirtymistä.

Laajempi yleisö tutkimukselle?

”Järjestely herättää vähän ristiriitaisia tunteita”, kertoo Hanna Limatius, joka puolustaa väitöskirjaansa lauantaina 4. huhtikuuta.

Hanna Limatiuksen väitötutkimus käsittelee pluskokoisia muotibloggaajia. (Kuva: Jesse Limatius)

Hanna Limatiuksen väitöskirja, joka kuuluu englantilaisen filologian alaan, käsittelee pluskokoisten muotibloggaajien kielenkäyttöön liittyviä hierarkioita ja normeja.

”Toisaalta olen erittäin kiitollinen, että tilaisuus pystytään järjestämään, vaikka sitten etänä. Toisaalta onhan se pettymys, että ei pääse juhlistamaan tilaisuutta yhdessä työkavereiden, ystävien ja sukulaisten kanssa”, Limatius toteaa.

Hanna Limatius näkee etäväittelyssä myös positiivisia puolia.

”Yksi parhaista ystävistäni asuu Australiassa, ja etäyhteyden avulla hän pystyy seuraamaan väitöstä. Väitös, ja sitä kautta itse tutkimus, tavoittaa potentiaalisesti suuremman yleisön, kun kuka tahansa voi seurata sitä verkossa”, sanoo Limatius.

Huhtikuun 13. päivään mennessä Tampereen yliopistossa pidetään yhteensä kuusi väitöstilaisuutta. Toukokuun väitöstilaisuuksista ja niiden mahdollisista etäjärjestelyistä ei ole toistaiseksi tietoa.

Toimittaja: Sakri Pölönen