Vain puolet Tampereen yliopiston opiskelijoista nostaa opintotukea – ”Aika pieneen kompasteluun on varaa”, sanoo opintotukikuukautensa käyttänyt Oskari Jokinen | Radio Moreeni 98,4 MHz

Syksyllä 2017 alle 6000 Tampereen yliopiston opiskelijaa nosti opintotukea. Tamyn sosiaalipoliittinen asiantuntija Milka Hanhela sanoo, että tukikuukausien loppuminen aiheuttaa stressiä ja rahahuolia.

Historian pääaineopiskelija Oskari Jokinen aloitti seitsemännen yliopistosyksynsä, mutta ilman opintotukea. Jokinen käytti kaikki 55 hänelle myönnettyä tukikuukautta loppuun vuoden alussa. Tukikuukausien määrä vaihtelee tutkinto-ohjelman ja aloitusvuoden mukaan.

”Kun tukikuukausia vielä oli, tuen päättyminen oli alitajunnassa vääjäämättömänä uhkana. Vasta tuen loputtua olen alkanut miettiä toden teolla, että tässä pitäisi valmistua ja luopua kaikista kaukaisimmista unelmista, kuten uudesta sivuaineesta”, Jokinen sanoo.

Historian pääaineopiskelija Oskari Jokinen opiskelee ilman opintotukea.

Oskari Jokinen ei ole ainoa opintotueton. Kelan tietojen mukaan vuoden 2017 syyskuussa hieman alle 6000 Tampereen yliopiston opiskelijaa sai opintotukea. Kaiken kaikkiaan läsnäolevia opiskelijoita oli yli 13 000. Opintotukea nostaa karkeasti siis vain alle puolet Tampereen yliopiston opiskelijoista.

Toiset tekevät töitä, toisilta tuki loppuu kesken

Syitä osuudelle on useita: monet läsnäolevaksi ilmoittautuneet opiskelijat eivät opiskele lainkaan tai ainakaan Kelan vaatimia vähimmäismääriä. Toiset tekevät töitä, jolloin tulorajat ylittyvät. Kelan tilastot eivät kerro suoraan, kuinka monelta opiskelijalta opintotukikuukaudet loppuvat tutkinnon aikana kesken. Muutamia vuosia vanhan selvityksen mukaan heitä oli vuonna 2014 Tampereen yliopistossa noin 400.

Tamyn eli Tampereen ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen asiantuntija Milka Hanhela sanoo, että opintotukikuukausien loppuminen pakottaa opiskelijan hakemaan esimerkiksi toimeentulotukea, vaikka tuki soveltuu opiskeluun huonosti.

”Toimeentulo-ongelmat aiheuttavat stressiä ja mielenterveyden ongelmia. Pitkäaikaisen tulonlähteen puutteesta syntyvä henkinen kuormitus on yllättävänkin korkea ihmisillä, jotka eivät ole sellaista aikaisemmin kokeneet”, Hanhela sanoo.

Oskari Jokinen on rahoittanut opiskelujaan opintolainalla ja palkallisella harjoittelulla. Hänen mielestään tukikuukausien määrä ei jätä tilaa opintosuunnitelmien muuttamiselle kesken tutkinnon.

”Aika pieneen kompasteluun on opiskeluissa varaa”, Jokinen sanoo.

Toimittaja: Juho Kankaanpää