Vaihtokevät katkesi kesken kaiken – ”Mietin vain, että what is going on” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Vaihtokevät katkesi kesken kaiken – ”Mietin vain, että what is going on”

Koronaviruksen nopea leviäminen keskeytti opiskelijavaihdot ja sulki Suomen rajat. Myös Tampereen yliopistossa opiskeleva Silva Heinonen päätti keskeyttää vaihtonsa ja palata takaisin.

”Tarjoamme kaikille vaihto-opiskelijoille mahdollisuuden palata Suomeen ja keskeyttää vaihto”, Tampereen yliopisto tiedotti 11. maaliskuuta. Samalla ilmoitettiin, että kaikki opiskelijoiden ulkomaanvaihdot perutaan toistaiseksi.

Yksi palanneista oli journalistiikkaa opiskeleva, Radio Moreenin harjoittelijanakin tutuksi tullut Silva Heinonen. Heinosen vaihtokohteena oli Carletonin yliopisto Kanadan Ottawassa.

Silva Heinonen palasi Ottawan lumisista maisemista takaisin Suomeen maaliskuussa. (Kuva: Heinosen kotialbumi)

”Ehdin olla noin kaksi ja puoli kuukautta Kanadassa. Takaisin olisi pitänyt tulla toukokuun alkupuolella”, Heinonen kertoo puhelimitse.

Päällimmäisenä Heinosen mieleen on jäänyt viesti, jossa yliopisto suositteli kaikkia palaamaan kotiin.

”Se oli aika hämmentävä viesti, mietin vain, että what is going on.”

Suositus, ei pakko

Tampereen yliopisto ei varsinaisesti ole käskenyt vaihdossa olevia palaamaan kotiin, vaan kyseessä on ollut pelkkä suositus. Heinonenkin olisi voinut jäädä Kanadaan. Kun Suomi ilmoitti sulkevansa rajansa, päätti Heinonen palata Suomeen mahdollisimman pian, maksoi mitä maksoi.

Aikainen paluu aiheutti ongelmia asumisjärjestelyihin. Heinonen oli alivuokrannut asuntonsa Tampereella toukokuun loppuun asti, ja hänen perheenjäsenissään on riskiryhmän edustajia. Heinonen palasi Suomeen 19. maaliskuuta ja on majoittunut ystävänsä luona. Aika karanteenissa on kulunut hyvissä merkeissä.

”Vielä ei tunnu kauhean pahalta. On videopuhelut ja Netflixit, ja kaveri on seurana”, Heinonen sanoo.

”Ehkä tässä on joku suurempi asia kyseessä”

Ulkomaanvaihto jäi Heinosen osalta tähän, sillä hänen lukukautensa Kanadassa olisi loppunut huhtikuussa. Hän on pitänyt yhteyttä vaihdossa tutustumiinsa ihmisiin runsaasti.

”On kiva kuulla millainen tilanne eri maissa on.”

Vaikka vaihtokokemus meni pilalle, on Heinonen kokenut olonsa rauhalliseksi. Esimerkiksi reissusuunnitelmat jäivät toteutumatta, mutta tärkeämpää oli, että hän pääsi turvallisesti takaisin Suomeen.

”Totta kai ärsytti, mutta ehkä tässä on joku suurempi asia kyseessä kuin vaihtoni. Hyvillä mielin olen”, Heinonen toteaa.

Toimittaja: Petra Viitanen