Vähiten käytetyt bussilinjat ovat Tampereelle kalliita | Radio Moreeni 98,4 MHz

Vähiten käytetyt bussilinjat ovat Tampereelle kalliita

Tampereen kalleimpia linjoja ovat koululaiskuljetukset. Tampereen kaupungin suunnittelupäällikön Juha-Pekka Häyrysen mukaan kyydit voitaisiin järjestää myös pienemmillä kulkuvälineillä.

Bussi

Nämä ovat Tampereen halvimmat ja kalleimmat linjat. (Lähde: Tampereen kaupunki/Joukkoliikenne, kuva: Olli Pietikäinen ja Renja Nurmi)

Linjoilla 91 ja 92 jokaisesta kyytiin nousijasta maksetaan melkein 14 euroa. Halvin linja kaupungille on 25, jolla jokainen matkustaja maksaa 0,77 euroa.

Koulukuljetukset ovat kalliita, koska linjat eivät juurikaan palvele muita. Silloin lipputulot ovat alhaisia. Tuottavat ja suositut linjat ovat suoralinjaisia. Niiden varrella on paljon asutusta, palveluja ja työpaikkoja.

Heikommin tuottaville linjoille maksetaan enemmän joukkoliikennetukea. Valtio maksaa osan tuesta, mutta kaupungille kuluja kertyy paljon enemmän.

Matkustaja Enna Bierganns ei hätkähdä linjojen kuluja. Hän käyttää päivittäin bussia 91 päästäkseen töihin Diabeteskeskukselle.

”Ei tule millään lailla syyllinen olo. Vastaavasti siellä, missä on paljon ihmisiä, yksi matkustaja maksaa kaupungille vähän”, sanoo Enna Bierganns.

Toimittajat: Elena Kurki ja Ella Kauppila