Vaalitulos selvisi, pitääkö pelätä? Toimittaja Esa Keskinen selittää, miksi Tekijä-rengas menestyi ja puoluepolitiikka hävisi | Radio Moreeni 98,4 MHz

Toimittaja Esa Keskinen vieraili Verstaalla analysoimassa edustajistovaalien voittajat ja häviäjät. ”Tekijä-rengas vetosi epäpolitisoituvaan opiskelijamassaan”, Keskinen sanoo.

Toimittaja Esa Keskinen on kirjoittanut koulutuspolitiikasta ja edarivaaleista muun muassa ylioppilaslehti Aviisiin. Kuva: Eveliina Niskanen

Uuden ylioppilaskunnan jäsenistö selvisi keskiviikkoiltana. Edustajistovaalien ylivoimainen voittaja on 15 vaaliliiton muodostama Tekijä-rengas, joka sai edustajistosta 34 paikkaa. Yhteensä edaattoreita valittiin 49. Vaaleja seurannut toimittaja Esa Keskinen arvelee, että kampusrajat ylittänyt rengas yhdisti teekkarit, kauppatieteilijät ja yhteiskuntatieteilijät. Tekijä-rengas vetosi opiskelijoihin, jotka toivovat uudelta ylioppilaskunnalta ärhäkän edunvalvonnan sijaan tapahtumatoimintaa ja yhteisöllisyyden vahvistamista.

”Rengas puhui maltillisesti ja ratkaisukeskeisesti toimivasta ylioppilaskunnasta, mikä viittaa siihen, että ei lähdetä pystyttämään kaduille barrikadeja. Varmaan Tekijä-rengas vetosi tähän epäpolitisoituvaan opiskelijamassaan.”

Puoluepoliittiset liitot olivatkin vaalien häviäjiä. Sekä demarit (vaalirengas Punavihreä kupla) että keskusta putosivat edustajistosta kokonaan. Oikeisto-opiskelijat menetti yhden paikan ja vihreät (Punavihreä kupla) kolme.

”Eivät opiskelijat ole enää kiinnostuneita puoluepoliittisesta toiminnasta. Porukka ei hommaa puoluekirjoja”, Keskinen sanoo.

Oulu haluaa eroon pakkojäsenyydestä, mitä tapahtuu Tampereella?

Tiistaina Oulun yliopiston ylioppilaskunta OYY päätti, että se alkaa ajaa vapaaehtoiseen jäsenyyteen siirtymistä. Tällä hetkellä opiskelijan on maksettava ylioppilaskunnan jäsenmaksu, jos hän haluaa ilmoittautua läsnäolevaksi. Jäsenmaksuilla katetaan valtaosa ylioppilaskuntien budjetista.

”Tähän reagoidaan kaikissa ylioppilaskunnissa, sillä on poikkeuksellista lähteä lobbaamaan pakkojäsenyyden poistamista. Luulen, että täällä Tampereella voisi olla hankalaa saada sellainen asia kirjattua linjapaperiin. Siitä käydään kuitenkin varmasti tälläkin hetkellä kabineteissa keskusteluja.”

Radio Moreeni selvitti vaaliliittojen budjetit. Lue juttu täältä. Kuuntele myös Moreenin vaalitentti. Katso ylioppilaskunnan Instagramista, miten paikat jakautuivat vaaliliitoittain.

Toimittaja: Juho Kankaanpää