Uusi talouskupla odottaa puhkeamistaan | Radio Moreeni 98,4 MHz

Uusi talouskupla odottaa puhkeamistaan

Talousrikoksistakin vankilassa istunut yhdysvaltalaisanalyytikko ennustaa maailmanlaajuisen valtionvelkakuplan puhkeavan lähipäivinä.

Suomi yli 60 prosenttia, Yhdysvallat yli 120 prosenttia, Kreikka yli 180 prosenttia ja Japani yli 220 prosenttia. Näin paljon kyseisillä mailla on valtionvelkaa suhteessa bruttokansantuotteeseensa (BKT).

On helppoa uskoa kiistellyn talousanalyytikon Martin A. Armstrongin ennustetta siitä, että maailmanlaajuisen velkakuplan puhkeaminen on lähellä. Yhdysvaltalainen Armstrong on ennustanut, että globaali velkakupla puhkeaa lokakuun alussa – eli näillä hetkillä. Kyseessä on Armstrongin mukaan suurempi jysäys kuin vuonna 2008.

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki pitää uuden talouskuplan puhkeamista mahdollisena. Hänen mukaansa kupla lähtee kuitenkin purkautumaan yksityisiltä markkinoilta, kuten myös seitsemän vuotta sitten.

”Romahdus on todennäköinen, mutta ongelma ei ole valtion velassa”, Patomäki toteaa.

Hän kyseenalaistaa kuitenkin Armstrongin syklisen teorian, jolla tämä on talouskuplan puhkeamisen ennustanut, ja sen, että kriisin alun voisi ennustaa päivälleen oikein.

Hänen mukaansa Euroopassa ei ole tehty tarpeeksi muutoksia pankkisektorilla viimeisen romahduksen jälkeen. Yhdysvalloissa sen sijaan on vahvistettu rajaa tavallisen talletus- ja sijoituspankkitoiminnan välillä.

Vahvempaa pankkien valvontaa toivoo myös Suomen Talousdemokratia ry, joka haluaisi siirtää rahanluontioikeuden pankeilta demokraattisesti valitulle elimelle.
Yhdistyksen puheenjohtajan Patrizio Lainàn mukaan tällä voitaisiin estää vuoden 2008 kaltaiset romahdukset.

”Nykyinen järjestelmä ei ole kestävä. Vuosi 2008 on siitä hyvä osoitus”, Lainà toteaa.

Käytännössä yhdistyksen rahareformi tarkoittaisi sadan prosentin reservivaatimuksen asettamista pankeille.

Lisää aiheesta keskiviikkona 30. syyskuuta lähetetyssä Docventures-lähetyksessä.

Toimittaja: Veera Tegelberg

  • Tampereen yliopisto
  • Kuuntele lähetystä

  • Osastot

  • Arkisto


  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4
  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4