Uusi podcast-sarja alkaa: Vammaisten asioita esille Lakimiehen kahvitunnilla | Radio Moreeni 98,4 MHz

Uusi podcast-sarja alkaa: Vammaisten asioita esille Lakimiehen kahvitunnilla

Radio Moreenin uusin podcast-sarja on nimeltään Lakimiehen kahvitunti. Podcasteissa Kehitysvammaisten Tukiliitossa lakimiehenä työskentelevä Soile Nyman käsittelee vammaisten asioita muutamaan minuuttiin pakattuina kahvituntimietiskelyinä.

Soile Nyman

Lakimiehen kahvitunnilla Soile Nyman pohtii esimerkiksi edunvalvontaa, pankkiasiointia ja asumista. Kaikille yhteisiä arjen asioita hän katselee ”vammaisoikeuslasit päässään”. (Kuva: Pia Sivunen)

Soile Nyman kertoo tehneensä lapsesta asti ystävänsä kanssa kaikenlaisia projekteja, niin lehteä, näytelmiä kuin kuunnelmia. Muutama vuosi sitten he tekivät ystävilleen podcastin, ja Soile huomasi siinä puhumisen itselleen perin luontevaksi tavaksi toimia.

”Tykkään kyllä myös lukemisesta ja videoista, mutta podcastit tuntuvat vuorovaikutuksellisemmilta kuin jokin muu tapa. Joku juttelee sinulle mukavia, ja voit kuunnellessasi samalla tehdä muutakin”, Soile Nyman toteaa.

Juuri vammaisten asioiden esille tuominen podcasteissa tuli työn myötä. ”Samalla tämä on minulle oma oppimisprosessi. Kun tutkin jotain asiaa, kirjoitan siitä ja puhun siitä ääneen, niin asia avautuu itsellenikin ihan uudella tavalla.”

Podcastien aiheet, kuten vammaisen asuminen, palkkatyö tai nuoren itsenäistyminen, kävelevät järjestöjuristia vastaan päivittäisessä työssä. Joskus Soile Nyman kokeilee jotakin aihetta, mutta siitä ei tule mitään. Sitten hän ottaa toisen aihion, eikä sekään johda mihinkään. Sitten näistä kahdesta alkaakin yhdistämällä syntyä jotain.

Lakimiehen kahvitunnilla ei tarjota virallisia kannanottoja eikä lakineuvontaa mihinkään yksittäistapaukseen. Podcastit ovat vapaata kahvituntimietiskelyä, jolla Soile Nyman työstää työssään kohtaamiaan aiheita vammaisten arjesta ja elämästä. Hän toivoo, että podcasteja jaksaisivat kuunnella paitsi vammaiset myös ne, joilla ei ole mitään samaistumispintaa vammaisten asioihin. Erittäin suositeltavaa podcastien kuuntelu on myös niille, jotka päättävät vammaisten asioista.

Tänään on tarjolla ensimmäinen Soile Nymanin Lakimiehen kahvitunti -podcast. Uusi podcast tulee kuunneltavaksi aina maanantaiaamuisin.

Toimittaja: Pia Sivunen