Uusi koronatutkimus selvittää, miksi jotkut sairastuvat pahemmin kuin toiset | Radio Moreeni 98,4 MHz

Uusi koronatutkimus selvittää, miksi jotkut sairastuvat pahemmin kuin toiset

Laajassa tutkimuksessa huomioidaan muun muassa ihmisten elintavat ja jopa geenit. Tutkimuksessa mukana ovat myös Tays ja Tampereen Biopankki.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on käynnistänyt tutkimuksen, jonka tavoitteena on selvittää, miten yksilölliset tekijät, kuten perimä ja elintavat, vaikuttavat koronavirusinfektion syntyyn.

”Tutkimuksessa halutaan löytää syitä sille, miksi jotkut saavat vaikeamman taudin muodon kuin toiset,” kertoo projektia johtava THL:n tutkimusprofessori Markus Perola.

Tutkimusprofessori Markus Perola. Kuva: Linda Tammisto

Alustavien havaintojen perusteella sairastumiseen ja oireisiin voivat vaikuttaa erilaiset yksilölliset ominaisuudet, kuten ikä, sukupuoli, elintavat ja perussairaudet. Aiempien tutkimusten pohjalta tiedetään myös, että jotkin infektiotaudit voivat tarttua myös geneettisten erojen johdosta toisiin ihmisiin helpommin kuin toisiin.

THL:n tutkimuksessa tutkittavilta kerätään kyselyillä tietoa heidän yleisestä terveydentilastaan ja elintavoistaan. Lisäksi tutkimuksessa käytetään rekisteritietoja ja sairaalassa sairauden hoidossa muutenkin kerättyjä mittaustietoja, kuten laboratorioarvoja ja verenpainearvoja.

Perimän vaikutuksia tutkitaan DNA-näytteestä tehtävillä geenikartoitusmenetelmillä, joiden avulla voidaan tunnistaa eri perimän alueita tai niiden yhdistelmiä. Tarkoituksena on selvittää, miten kaikki nämä tekijät yhdessä tai erikseen vaikuttavat koronavirustartunnan saamiseen, tautitilan etenemiseen ja infektion kestoon.

Tampereen biopankki aktiivisesti mukana koronatutkimuksessa

Biopankkeja on ympäri Suomea, ja ne keräävät ja säilyttävät näytteitä ihmisiltä, jotka ovat antaneet siihen suostumuksensa. Biopankkien tehtävänä on tukea sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon liittyvää tutkimusta. Näytteitä voidaan käyttää tutkimuksessa, josta on hyötyä eri tautien ja sairauksien torjumisessa.

Nyt biopankit ovat mukana myös COVID-19 -tutkimuksessa. Tampereella koronatutkimuksen on lähdetty innokkaasti mukaan.

”Hämäläinen hitaus ei ole näkynyt, vaan Tampereen biopankki on ollut osallistujista aktiivisin ja nopein,” Markus Perola kehuu.

Tamperelaiset voivat tehdä biopankkisuostumuksen sähköisesti OmaTays-palvelussa.

Tampereen biopankin ovat perustaneet Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Tampereen yliopisto sekä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä.

Tuloksia saadaan nopeasti

THL tarvitsee yhteistyökumppaneitaan myös tuloksia analysoidessa. Työtä tehdään alusta asti sairaaloissa, ja THL koordinoi projektia. Biopankkien lisäksi mukana ovat myös esimerkiksi Helsingin yliopistossa toimiva Suomen molekyylilääketieteen instituutti (FIMM) ja SPR:n Veripalvelu.

”Mukaan tarvitaan 3000 potilasta, ja koronatutkimukseen osallistujilta kysytään erillinen suostumus tutkimukseen normaalin biopankkisuostumuksen lisäksi,” Markus Perola kertoo.

Koronatutkimusta jatketaan koko epidemian ajan, ja se tulee valmiiksi, kun tarvittavat 3000 ihmistä saadaan mukaan. Koronaepidemian rajuus tietenkin vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti tämä tapahtuu. Perola odottaa otannan tulevan täyteen kesän aikana, mutta maksimissaan tutkimus voi jatkua jopa pari vuotta.

”Tutkimuksen tuloksia voi olla käytössä jo kesällä, eli ehkä jo epidemian aikana. Varmasti jo ensi syksynä, jos epidemia on silloin jo ohi,” hän kertoo.

Tutkimuksen kannalta on valmistauduttava myös koronaviruksen mahdolliseen seuraavaan aktivoitumiseen, ellei laumaimmuniteettia saavuteta, tai rokotetta keksitä.

Toimittaja: Janne Järvinen