Uuden ajan jäteasema palvelee omatoimistakin Vuoreksessa | Radio Moreeni 98,4 MHz

Uuden ajan jäteasema palvelee omatoimistakin Vuoreksessa

Tampereen Vuoreksessa avattiin toukokuussa aivan uudenlainen jäteasema, jollaisia muualla Suomessa ei vielä ole. Tällä jäteasemalla voi asioida myös itsenäisesti vaikka ilta-aikaan.

Jäteasema_Tero_Haapala

Keskellä Vuoreksen jäteaseman asiointipihaa on taiteilija Heta Laitakarin taideteos Jalo sekahedelmäpuu. Tero Haapalalla on palttoo päällä, sillä toukokuun alussa oli vielä viileää. (Kuva: Pia Sivunen)

Pirkanmaan Jätehuollon uusi jäteasema on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8-20. Henkilökunta on paikalla klo 12-18. Aamulla, illalla ja arkipyhinä jätteitään voi viedä asemalle itsenäisesti, kunhan on rekisteröitynyt käyttäjäksi kännykkäsovelluksella. Sovellus avaa portit, ja sillä hoituvat maksut, mikäli maksettavaa on. Jäteasemalla nimittäin otetaan maksutta vastaan kodin vaaralliset jätteet, lajitellut hyötyjätteet sekä sähkölaitteet. Puu- ja sekajätteen vastaanotto on maksullista.

Jäteaseman alue on kooltaan noin 3 500 neliötä. Se on tiivis ja helposti hahmotettavissa, ja isot kyltit kertovat, missä on oikea paikka millekin jätteelle.

”Tästä haluttiinkin kompakti alue, jossa olisi helppo asioida ja jossa lajittelupalvelut olisivat lähellä”, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon aluepäällikkö Tero Haapala.

Jäteasema on rakennettu myös mahdollisimman turvalliseksi. ”Esimerkiksi tätä jätepuristinta ei voi käyttää, mikäli luukku on auki. Ja luukku on sijoitettu korkeudeltaan niin, ettei putoamisvaaraa ole, ” Haapala esittelee. Kameravalvotulla alueella on kaiken varalta myös ensiapulaatikoita ja sammuttimia.

Itsepalveluasema vaikuttaa varsin toimivalta ja yksinkertaiselta idealta. Miksei tällaista siis ole keksitty jo aikaisemmin? Aluepäällikkö Tero Haapala kertoo useiden asioiden nyt loksahtaneen kohdalleen.

”Tekniikka ja verkkomaksaminen ovat kehittyneet, ja kun saimme Vuoreksesta tämän tontin, saimme mahdollisuuden rakentaa tällainen uudenlainen konsepti. Hyödynnämme mielellämme kaikkea uutta, millä voi helpottaa asiointia”, Haapala sanoo.

Aurinkopaneeleilla energiansa saavan Vuoreksen jäteaseman on rakentanut rakennusliike J. Malm Oy Kangasalta. Rakennuskustannukset olivat 1,8 miljoonaa euroa.

Toimittaja: Pia Sivunen

Kuuntele toukokuinen kierros jäteasemalla: