Ulkokuusiperinne alkoi Tampereelta yli sata vuotta sitten – vanhat tavat pitävät pintansa, vaikka joulukin muuttuu ajan myötä | Radio Moreeni 98,4 MHz

Joulussa on perinteitä jotka ovat jatkuneet tähän päivään asti, mutta joulu on historiansa aikana kokenut myös muutoksia. Vapriikin näyttelypäällikön Marjo-Riitta Saloniemen mukaan sata vuotta sitten Suomessa luokkaerot vaikuttivat siihen, kuinka kansalainen pystyi jouluansa viettämään.

Keskustorin joulukuusiperinne on jo yli sata vuotta vanha. (Kuva: Mikael Fristadius)

Ensimmäinen mieleen juolahtava joulun tunnusmerkki lienee joulukuusi. Se ei kuitenkaan ollut sata vuotta sitten jokaisen perheen kodissa. ”Se oli selkeästi yläluokkainen ja herraskainen tapa, ja tavallisiin koteihin joulukuusi tuli vasta 30-luvulla.”

Tampereella on kuitenkin ollut ainakin yksi joulukuusi koko kaupungin ihailtavana. Keskustorin joulukuusiperinne on alkanut vuonna 1894, ja on siten Suomen vanhin ulkokuusi. Muutamaa vuotta myöhemmin vuosisadan vaihteessa kuusi sai myös sähkötähden, mikä on todennäköisesti myös Suomen ensimmäinen sähkövalaistu joulukuusi.

Joulupukin punainen nuttu ei löydy historian kirjoista

Perinteiset joulun merkit juontavat juurensa pitkälle, kuten vaikkapa joulukirkossa käynti. Kirkossa käynti on kuitenkin esimerkki perinteestä, joka on vuosien saatossa heikentynyt.

Kirkon vaikutusvallan jäljet näkyvät silti tänäkin päivänä. Joulun hyvinsyönti nimittäin juontaa juurensa sadonkorjuun juhlasta, kekristä, jolla ei ollut kalenterissa tarkkaa paikkaa. Kirkko pyrki kitkemään pakanalliset juhlat ja korvaamaan ne kirkollisilla juhlilla. Niinpä kekrin runsas syöminen yhdistettiin jouluun sekä Kristuksen syntymään, ja ajankohta siirtyi joulukuuhun.

Mutta huomattavin ero nykyiseen joulunviettoon verrattuna lienee joulupukki. Kun Saloniemi itse oli nuori, ei joulupukki ollut punainen tai koreillut Coca-Cola –mainoksissa. ”Se oli sellainen epäystävällinen mieshenkilö, jolla oli turkki, väärinpäin käännetty karvahattu ja tuohikontti. Se oli aika pelottava, eikä ollenkaan sellainen ystävällinen joulupukki jonka polvelle mentiin ja otettiin valokuva.”

Toimittaja: Mikael Fristadius