Uhanalaisten lintulajien määrä lisääntynyt Suomessa | Radio Moreeni 98,4 MHz

Uhanalaisten lintulajien määrä lisääntynyt Suomessa

Kolmannes Suomen lintulajeista on uhanalaisia. Viimeisen viiden vuoden aikana uhanalaisten lintulajien määrä on kasvanut 28 lajilla.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan uhanalaisuus on lisääntynyt erityisesti vesi- ja kosteikkoalueilla asuvilla lintulajeilla. Uhanalaisia lintulajeja on eniten sorsa-, päiväpeto- ja kahlaajalinnuissa. Lintuyhdistys BirdLifen mukaan muun muassa tukka- ja punasotkien, jouhisorsien ja heinätavien määrä on vähentynyt tällä vuosituhannella huomattavasti.

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helinin mukaan kyseiset lajit ovat Pirkanmaalla harvinaisia.

”Lajit eivät ole kovin yleisiä missään päin Suomea. Pirkanmaalla niitä esiintyy hyvin vähän, ja täälläkin enimmäkseen Pirkanmaan pohjoisosissa, sillä ne ovat enimmäkseen pohjoisen lajeja.”

Lajien väheneminen johtuu esimerkiksi vesistöjen rehevöitymisestä.

”Lintujärvien kunnostus on vähäistä. Lisäksi ilmastomuutos ajaa lajeja yhä lähemmäs pohjoista”, Helin toteaa.

Toimittaja: Sanelma Tuliniemi