Tuire Jokisalo aloitti tukihenkilötoiminnan suuresta auttamisen tarpeesta: ”Itselle tulee ihana olo siitä, että on pystynyt auttamaan lasta” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Uusia tukihenkilöitä haetaan tamperelaisille ja orivesiläisille lapsille ja nuorille. Jonossa on etenkin paljon poikia, jotka tarvitsevat luotettavia miespuolisia tukihenkilöitä auttamaan selviytymään arjessa.

Tamperelainen Tuire Jokisalo, 51, työskentelee yksityisenä perhepäivähoitajana. Tämän lisäksi hän on toiminut vapaaehtoisena tukihenkilönä lapsille ja nuorille lähes neljän vuoden ajan. Jokisalo lähti alunperin mukaan toimintaan suuresta auttamisen tarpeesta.

”Tukihenkilönä oleminen antaa minulle hyvän olon tunteen sen jälkeen, kun olen tavannut tuettavan kanssa. Tulee ihana olo siitä, että on pystynyt auttamaan lasta”, Jokisalo hymyilee.

Tukihenkilötoiminta on Tampereen kaupungin sosiaalihuollon ja lastensuojelulain mukainen tukimuoto, jossa aikuinen tapaa 7-17-vuotiasta lasta muutaman kerran kuussa vuoden ajan mukavan tekemisen merkeissä.

Tukihenkilötoiminta

Tukihenkilö auttaa lasta arjen askareissa ja toimii henkisenä tukena.

”On paljon perheitä, joissa vanhemmat tarvitsevat tukea, kun heillä ei ole aikaa tehdä lastensa kanssa asioita. Meillä saattaa olla asiakkaina myös esimerkiksi yksinhuoltajaäitejä, joiden pojat tarvitsevat elämäänsä miehen mallia”, kertoo Tammelakeskuksessa toimiva sosiaalityöntekijä Anna-Mari Junes.

Autoa pesettämässä

Jokisalo on tukihenkilönä harrastanut monipuolisesti lasten kanssa kaikenlaista.

”Vähän sukupuolesta riippuen käydään pelaamassa jalkapalloa, uimahallissa, kirpputoreilla, shoppailemassa tai ihan vaan kahvilla. Pelkkä istuminen ja puhuminen riittää toisille”, Jokisalo kertoo.

”Auton pesettäminen on ollut kaiken huippu, joka on jäänyt monen lapsen mieleen. Lapset aina kysyvät, onko autoni niin likainen, että sen voisi käydä pesettämässä. Se on ollut todella toivottu juttu”, Jokisalo nauraa.

Kaikki mukaan toimintaan

Tukihenkilöksi voi ryhtyä melkeinpä kuka tahansa täysi-ikäinen. Lapsista ja nuorista ei tarvitse olla ennestään kokemusta.

”Meillä ei ole etukäteen minkäänlaisia kriteerejä. Riittää, että oma elämä on tasapainossa, jotta voimia riittää tukea lasta ja nuorta. Iällä, sukupuolella tai koulutuksellakaan ei ole väliä”, Junes toteaa.

Monet mukana olleet ovat positiivisesti yllättyneet siitä, mitä ovat toiminnasta saaneet.

”Tukihenkilö saa pysyvän ihmissuhteen monessakin tilanteessa. Tulee tunne, että on saanut auttaa lasta. Pelkästään se, että lapsi kiittää ajasta, jonka aikuinen on viettänyt hänen kanssaan, on varmaan se isoin palkinto”, Junes arvelee.

Uusien tukihenkilöiden koulutustilaisuudet pidetään tiistaina 22.1. ja 29.1. kello 16.30-20 Tammelakeskuksessa.

Toimittaja: Jenna Lahti
Kuuntele Tuire Jokisalon haastattelu: