Toimittaja Olli Seuri on seuraava journalistiikan työelämäprofessori | Radio Moreeni 98,4 MHz

Toimittaja Olli Seuri on seuraava journalistiikan työelämäprofessori

Seuri on tuttu ääni muun muassa Yle Radio 1:n Ykkösaamusta. Tampereen yliopiston työelämäprofessorin tehtävään oli 12 hakijaa. Tehtävän tarkoituksena on lähentää käytännön työelämää ja yliopistokoulutusta ja -tutkimusta.

Toimittaja Olli Seuri on valittu journalistiikan työelämäprofessoriksi Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekuntaan. Seuri aloittaa vuoden mittaisen pestinsä syksyllä 2019.

Tällä hetkellä Olli Seuri työskentelee politiikan toimittajana Ylen A-Talkissa. Moni radionkuuntelija muistaa Seurin Yle Radio 1:n Ykkösaamusta, jota hän juonsi vuosina 2012-2018. Hän voitti Bonnierin Suuren journalistipalkinnon vuoden journalisti -sarjan vuonna 2017.

Olli Seuri on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori. Hänen vuonna 2016 tarkastettu väitöskirjansa käsitteli historian journalistista esittämistä.

Luontevaa jatkumoa aiemmille tekemisille

Olli Seuri tunnetaan myös podcast-journalismin eli verkossa kuunneltavan äänijournalismin kehittäjänä. Hän kuului myös viime vuonna ilmestyneen, paljon esillä olleen Totuuden jälkeen -kirjan kirjoittajakuntaan. Seuri pitää työelämäprofessorin paikan hakemista luontaisena jatkumona aiemmille tekemisilleen.

”Kirjan teossa sain teoriatasolla syventyä muutokseen, jonka olin käytännön uutistyössä nähnyt. Podcast-projektit puolestaan ovat auttaneet hahmottamaan, mihin äänijournalismi mahdollisesti on menossa, ja miten journalismin yleisösuhde muuttuu. Nyt pääsen tarkastelemaan tätä kaikkea opiskelijoiden kanssa”, Seuri sanoo.

”Haluan puhua myös siitä, millaiseen maailmaan opiskelijat valmistuvat. Mitä viimeisten reilun 10 vuoden aikana tapahtunut murros tarkoittaa journalismissa ja laajemmin mediassa ja yhteiskunnassa? Entä millainen suhde tällä murroksella on jatkuvuuksiin eli siihen, mikä journalismissa on pysyvää tai hyvin hitaasti muuttuvaa.”

Paikka kiinnosti monia hyviä hakijoita

Toimittaja Olli Seuri on myös yksi Totuuden jälkeen -teoksen (2018)kirjoittajista. Kuva: Juho Kankaanpää

Työelämäprofessorin tehtävään oli 12 hakijaa.

”Joukossa oli todella hyviä hakijoita ja valinta oli vaikea. Pidimme kuitenkin arvokkaana, että Seuri on uutis- ja ajankohtaisjournalismin käytännön työn ohella syventynyt totuudenjälkeisyyden erittelyyn ja median roolin muuttumiseen portinvartijasta verkoston solmukohdaksi”, sanoo viestintätieteiden yksikön päällikkö Iiris Ruoho yliopiston tiedotteessa.

Tampereen yliopiston työelämäprofessoriksi valitaan vuosittain kokenut journalisti, jonka toivotaan jakavan tietojaan ja kokemustaan alan opiskelijoille sekä kehittävän samalla alan opetusta. Tällä hetkellä tehtävää hoitaa toimittaja Elina Paasonen.