Teatterit tuovat sisällissodan näyttämöille | Radio Moreeni 98,4 MHz

Teatterit tuovat sisällissodan näyttämöille

Ensi vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Suomen vuoden 1918 sisällissodasta. Muistovuoden kunniaksi Tampereen Teatterilla on työn alla 1918 Teatteri taistelussa -näytelmä, ja Tampereen Työväen Teatteri työstää Tytöt 1918 -musikaalia. Molemmat saavat kantaesityksensä ensi talvena tammikuussa.

1918 Teatteri taistelussa

1918 Teatteri taistelussa kertoo teatterin tapahtumista ja ihmiskohtaloista sisällissodan aikana. Tampereen Teatteri toimi silloin punakaartilaisten majoituspaikkana. (Kuva: Harri Hinkka/Tampereen Teatteri)

Tytöt 1918 kertoo Tampereella kevättalvella 1918 perustetusta aseellisesta naiskaartista ja siihen liittyneistä tehtaantytöistä. Se on tarina viattomuudesta ja julmuudesta, rakkaudesta ja vihasta, ilosta ja naurusta siinä missä myös häpeästä ja osattomuudesta. Tamperelaiskirjailija Anneli Kannon romaaniin Veriruusut sekä tutkimuslähteisiin pohjautuvan tarinan käsikirjoittaa ja ohjaa Sirkku Peltola.

Anna-Elina Lyytikäinen puolestaan käsikirjoittaa ja ohjaa Tampereen Teatterille näytelmää, jonka keskiössä ovat Tampereen Teatterin tapahtumat ja ihmiskohtalot sisällissodan aikaan. Tampereen Teatteri toimi silloin muun muassa punakaartilaisten majoitus- ja muonituspaikkana.

Sisällissota on rankka ja Tampereella edelleen arka aihe. Ohjaaja-käsikirjoittajat ymmärtävätkin, että aihe herättää tunteita. ”Tämä on edelleen haava. Sata vuotta on lyhyt aika”.

Nyt kuitenkin sisällissodasta uskalletaan puhua, kun aiemmin aiheesta vaiettiin. Lyytikäinen ja Peltola uskovatkin, että aika on kypsä ottamaan vastaan esimerkiksi teatteriesityksiä aiheesta.

Sisällissodan tapahtumissa on yhtymäkohtia myös tähän päivään. Ihmiset jakaantuvat kahtia ympäri maailman. Lyytikäinen korostaa keskustelun ja vuoropuhelun tärkeyttä. ”Tämä historiallinen tapahtuma on ennen kaikkea muistutus siitä, miten tärkeää on yhteiskuntarauhan säilyttäminen.”

Esitykset voivat avata haavoja, mutta parhaimmillaan ne myös auttavat katsettamme tarkentumaan nykypäivään ja miettimään, miten voisimme välttää sadan vuoden takaiset tapahtumat, joiden lähtökohdat muistuttavat monin tavoin nykyistä maailmaamme.

Toimittaja: Jenni Rintala

Kuuntele:

  • Tampereen yliopisto
  • Kuuntele lähetystä

  • Osastot

  • Arkisto


  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4
  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4