Teatterikesä juhlii | Radio Moreeni 98,4 MHz

Teatterikesä juhlii

Pohjoismaiden suurin ammattiteatterifestivaali Tampereen Teatterikesä täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Elokuun 6.–12. päivinä vietettävän Teatterikesän pääohjelmistossa on 20 omaäänistä esitystä, jotka taiteellinen johtoryhmä on valinnut useista sadoista esityksistä Suomesta ja ulkomailta.

Night of the Moles

Taiteelliseen johtoryhmään kuuluva Hilkka-Liisa Iivanainen suosittelee Night of the Moles -esitystä, jota kuvaa kreisiksi, hurmaavaksi ja valloittavaksi. (Kuva: Martin Argyroglo/Tampereen Teatterikesä)

Esitysvalinnat tehneen Teatterikesän taiteellisen johtoryhmän kolme jäsentä katsoi kukin noin parisataa esitystä. ”Ainakin yksi katsoo esityksen livenä, ja jos se on selkeästi vihreää, muut katsovat sen taltiointina”, kertoo prosessista Teatterikesän taiteelliseen johtoryhmään vuodesta 2015 kuulunut Miko Jaakkola. Pääohjelmisto on siis valittu noin 600:sta vuoden parhaimmasta esityksestä ja kansainvälisestä huipusta.

Pääohjelmistossa on 20 esitystä. Ulkomaisia vieraita saapuu viidestä maasta, ja kotimaisilla teattereilla on kahdeksan edustajaa, joiden lisäksi mukana on useita vapaan kentän ryhmiä. Teatterikesässä nähdään myös yksi ensi-ilta.

”Tänä vuonna esityksissä on poikkeuksellisen paljon erilaisia katsomoratkaisuja. Katsojat esimerkiksi istuvat esityksen ympärillä kolmella, neljällä sivulla”, kertoo Teatterikesän toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl.

Teatteria ympäri kaupunkia

Miko Jaakkola ja niin ikään taiteelliseen johtoryhmään kuuluva Aleksis Meaney pitävät mahdottomana tehtävänä valita vain yhtä suositusta Teatterikesän ohjelmistosta. Johtoryhmän kolmas jäsen Hilkka-Liisa Iivanainen uskaltaa valita kaksi.

”Myyrät eli Night of the Moles ja Kilari. Ranskalainen Night of the Moles on kreisi, hurmaava, valloittava esitys, jossa näyttämön ottaa haltuun myyräporukka. Siinä koetaan filosofisella ja ruumiillisella tavalla kokonainen nisäkkään elämänkaari. Näihin myyriin on jotenkin kovin helppoa samaistua. Monologiesitys Kilari puolestaan käsittelee raiskauksesta toipumista ja mielenterveyden eheytymistä sekä kysymystä, miksi joku jatkaa elämäänsä kuin mitään ei olisi tapahtunut, ja toinen käsittelee tapahtunutta koko lopun elämänsä.”

Teatterikesän esityksiä on monissa paikoissa ympäri kaupunkia. Toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl toteaa Teatterikesän juhlavuoden ja kaupungin työmaiden olevan haastava yhdistelmä, mutta ongelmat selätetään. ”Me tuomme teatterin ja taiteen sinne kohtaa kaduille ja työmaita, mihin se on mahdollista tuoda.”

Kulttuuritalo Laikussa on elokuun ajan Teatterikesän 50-vuotisnäyttely. Ohjelmateltassa Keskustorilla on luvassa musiikkia, runoutta ja pienimuotoisia teatteriesityksiä. Osoitteessa teatterikesa.fi voi tutustua Teatterikesän pääohjelmistoon ja ohjelmateltan tarjontaan. Verkossa voi myös kertoa omia, mieleen painuneita teatterikesämuistojaan. Lomake tätä varten on avoinna 19.8. saakka. Muistojaan voi myös kirjata paperille lipunmyynnissä.

Toimittaja: Pia Sivunen

Kuuntele, kun toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl toukokuisessa haastattelussa kertoo, mitä uutta, mitä vanhaa ja mitä lainattua Teatterikesässä tänä vuonna on:

  • Tampereen yliopisto
  • Kuuntele lähetystä

  • Osastot

  • Arkisto


  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4
  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4