Tays haluaa olla vauvamyönteinen sairaala | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tays haluaa olla vauvamyönteinen sairaala

Tampereen yliopistollinen sairaala Tays on loppusuoralla Baby Friendly Hospital -sertifikaatin hankkimisessa. Synnytysosaston käytännön työssä tämä näkyy hoitokäytäntöjen kehittämisenä niin, että vauvojen tarpeita yritetään ymmärtää aina paremmin ja paremmin.

Kätilö Elina Rinne

Villasukkatalkoot ovat innostaneet ihmisiä niin, että kaikki Taysissa syntyneet vauvat ovat saaneet oman parinsa. Kätilö Elina Rinne kertoo Taysissa syntyvän noin 4500–4800 vauvaa vuodessa. (Kuva: Pia Sivunen)

Baby Friendly Hospital on Maailman terveysjärjestö WHO:n ja YK:n lastenjärjestö Unicefin lanseeraama 10 askeleen toimintaohjelma, joka tukee ja edistää imetystä, varhaista vuorovaikutusta ja vanhemmuutta.

”Tays ei hae sertifikaattia sertifikaatin itsensä vuoksi, vaan toiminta on tärkeintä. Vauvamyönteisyyden pitää näkyä toiminnassa ja asenteissa”, sanoo kätilö Elina Rinne, joka on sertifikaattihankkeen projektipäällikkö.

Vauvan ehdoilla

Sertifikaatissa on monta kriteeriä, joista yksi on ympärivuorokautinen vierihoito. Taysissa vauva pääsee äidin iholle heti synnytyksen jälkeen ja saa lähteä omaa tahtiaan ryömimään rintaa kohti. ”Vauvan ehdoilla ja mukaan mennään, ja vauvaa ja hänen tarpeitaan yritetään ymmärtää mahdollisimman hyvin”, Elina Rinne sanoo.

”Syntyminen on valtava muutos ja ponnistus. Sukeltaminen kohdusta ulkomaailmaan on yksi ihmisen vaarallisimmista matkoista. Sen jälkeen oman äidin lämpö ja tutut sydämen sykkeet rauhoittavat vauvaa”.

Oman äidinmaidon saamisesta on vauvalle monia etuja, ja vauvan ruokinnasta puhuminen ja neuvonta onkin toiminnassa keskeistä. Ellei imetys kaikesta yrittämisestä huolimatta onnistu, ei äidin ole tarpeen syyllistää itseään. ”Meillä on korkealaatuiset äidinmaidonkorvikkeet, joilla kyllä pärjää. Ennen kaikkea vauva tarvitsee rakkautta ja toimivaa vuorovaikutusta. Ruokaa hän voi saada muutenkin kuin äidin rinnasta”, Elina Rinne sanoo.

Toimittaja: Pia Sivunen