Tänäänkin on iloa: Taksinkuljettaja Carita Selin ilahtuu vaikka villasukkien väreistä | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tänäänkin on iloa: Taksinkuljettaja Carita Selin ilahtuu vaikka villasukkien väreistä

Taksinkuljettaja Carita Selin vastaa puhelimeen Hakametsän piha-alueen parkkipaikalta. ”Juu, ehdin kyllä jutella. Olen jonossa ties´ kuinka monentena.” Selin ja monet muut kuljettajat odottavat Kela-kyytejä, jotka ovatkin likimain ainoita, joita tällä hetkellä ajetaan. ”Mutta elämää tämä vain on. Se on otettava sellaisena kuin se on”, Carita Selin tuumii.

Carita Selinin mielestä poikkeusoloissakin voi elää ihan kivaa elämää. ”Se on vähän asennekysymyksin. Kun ei ala kyttäämään asioita neulansilmän läpi, niin pystyy ottamaan vähän lunkimmin.” (Kuva: Pia Sivunen)

Koronan aiheuttamat rajoitukset iskivät taksialaan nopeasti. Ajot pysähtyivät kuin seinään. ”Ensin lakkasivat koululaisten kuljetukset, sitten työmatkakyydit. Enää ei tullut aamupäivä- eikä iltapäiväajoja lentokentille, rautatieasemalle tai linja-autoasemalle”, listaa taksia vuodesta 2007 toisen palkkalistoilla, niin sanottuna renkinä, ajanut Carita Selin.

Hän kertoo myös kyytien sairaalaan vähenneen, kun ei-kiireellisiä tutkimuksia ja hoitoja on siirretty. Selin itse ei aja öisin, mutta tietää myös öisen taksiliikenteen hiipuneen ravintoloiden sulkemisen myötä. Nyt ajetaan pääasiassa yhteiskunnan tukemia Kela-kyytejä.

”Jos kyytejä oli normaaliaikaan keskimäärin 10 – 15 päivässä, niin nyt niitä on 1 – 2. Toki luvut vaihtelevat, mutta tällaisista numeroista puhutaan kuljettajien keskustelupalstoilla. Ajot ovat vähentyneet vähintäänkin 80 prosenttia”, Carita Selin kertoo.

Kyytien väheneminen tietää kelle minkäkin suuruisia taloudellisia menetyksiä. ”Lomautettuja kuljettajia on paljon. Itse istun vielä autossa, mutta kyllä etenkin näinä aikoina kannattaa kuulua ammattiliittoon”, toteaa Selin, jonka kutistuneita tienestejä tasaa soviteltu päiväraha.

Kutimet mukana pitkinä odotteluaikoina

Kyytejä voi joutua odottelemaan pitkään, pari tuntiakin. ”Minulla on mukana lehtiä ja kutimet. Juuri äsken sain valmiiksi villasukat kummipojan pieniin jalkoihin. Välillä katson kännykältä televisiota, välillä nousen autosta ja jaloittelen vähän. Täällä Hakametsässä voi vaikka seurailla parkkipaikalla ajamista opettelevia.”

Yhdistettyjä kyytejä ei korona-aikaan ajeta, eli useampia samaan suuntaan menijöitä ei oteta samaan taksiin. ”Matkustaja menee aina istumaan taakse, ja jokaisen asiakkaan jälkeen puhdistan auton liinalla. Käsidesi on ahkerassa käytössä, ja hanskoja pidän koko ajan”, Carita Selin kertoo suojatoimista.

Hänen kyytiinsä ei ole toistaiseksi tullut yskiviä eikä pärskiviä asiakkaita. Eräällä asiakkaalla oli ollut yskä, mutta hän selvitti heti alkuun, että kyse oli monivuotisesta vaivasta.

Koronaviruksen aiheuttama tauti voi toki olla oireetonkin, mutta Carita Seliniä se ei pelota. Taksinkuljettajan työ olisi kaiken kaikkiaankin mahdotonta, jos alkaisi pelätä. Selin huomauttaa, että ikäviin asioihin ja ihmisiin voi törmätä missä vain, eikä kyytiin ole pakko ottaa asiakasta, joka epäilyttää.

Ilo löytyy pienistä asioista

Carita Seliniin positiiviseen mielentilaan koronakriisi ei ole vaikuttanut. ”Ehkä se auttaa, ettei tarvitse olla kotona karanteenissa, vaan voi olla taksissa karanteenissa ja pääsee edes katselemaan ulos ympärilleen”, hän nauraa.

Mukava henkireikä on käynti mökillä Lempäälässä. ”Se on tuossa niin lähellä, että ei rasiteta siellä terveydenhuoltoa eikä muutakaan, kun päästään nopeasti kotiin. Mökillä on kiva käydä viikonloppuna miehen ja koiran kanssa. Ei siellä tule korona edes mieleen.”

Carita Selin kertoo kuunnelleensa alkuun uutisia pitkin päivää, mutta kun aina ja kaikkialla tuli vastaan vain koronaa, hän on jättänyt uutisseurannan yhteen lähetykseen päivässä.

Selin osaa olla iloinen pienistä, arkisista asioista. ”Tänään tulin iloiseksi, kun niiden tekemieni villasukkien väriyhdistelmästä tuli niin ihmeellinen ja onnistunut. Ilahdun myös koirasta, ja ilahdun asiakkaista, jotka ovat olleet tilanteesta huolimatta positiivisia – saattavat olla sairaalastakin tulossa, mutta hyvillä mielin.”

”Osaan olla tyytyväinen kotona ihan yksinänikin, ja osaan olla itsekseni, vaikka toinenkin olisi siinä. Ehkä olen osittain vähän erakkoluonne, vaikka toisaalta kyllä kaipaan seuraakin. Kaikkea sopivassa suhteessa.”

Carita Selin sanoo nykytilanteessa välillä olevan jopa hieman helpottavaa, kun ei niin tarvitse suunnitella erilaisia viikonloppu- ja muita menoja, vaan voi vain olla. Siitä huolimatta hän kaipaa yhdessäoloa ja biljardikavereita, joiden kanssa ei voi pelata etänä.

Onko korona ”imperiumin vastaisku”?

Carita Selin toivoo, että oppisimme jotakin koronakriisistä. ”Kyllä tämä antaa paljon uudelleen ajateltavaa. Ehkä etätyö lisääntyy tämän jälkeen, mikä toisaalta voi tyhjentää toimistotiloja. Ja saatetaan aiempaa helpommin todeta, ettei tästä sinne baariin tarvitsekaan lähteä. Säästyy satanen, joka sitten on toisaalta pois ravintolan pitäjän elinkeinosta. Kaikella on monta puolta.”

”Tämä on sellainen imperiumin vastaisku. Olemme hakeneet keinoja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi, mutta kun ei ole tehty tarpeeksi, niin luonto teki sen nyt itse. Se on tässä koronassa positiivinen asia.”

”Onhan tämä asennekysymyskin. Voihan tällainenkin oleminen olla kivaa, ja voi olla tyytyväinen, ettei lähipiirissä kukaan ole sairastunut, ja Pirkanmaa kaiken kaikkiaan on säästynyt aika hyvin ainakin tähän asti. Kun ei ala kyttäämään asioita neulansilmän läpi, niin pystyy ottamaan vähän lunkimmin.”

Entä mitä Carita Selin tekee, kun koronan aiheuttamat rajoitukset puretaan? ”Ensimmäiseksi käyn tapaamassa ne läheiset, joita ei ole koronatilanteen aikana päässyt tapaamaan. Ja sitten varmaan menen baariin tai kutsun naapurit kylään kortti-iltaan. Pelataan viiden euron pelejä tikkiä. Viiniä menee ja ääni nousee”, nauraa Carita Selin.

Toimittaja: Pia Sivunen

Tänäänkin on iloa -sarjassa ihmiset eri aloilta kertovat, mistä löytävät iloa koronakurimuksenkin kourissa. Seuraavassa, torstaina 23.4. julkaistavassa osassa on haastateltavana Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls.

  • Tampereen yliopisto
  • Kuuntele lähetystä

  • Osastot

  • Arkisto


  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4
  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4