Tänäänkin on iloa: Opiskelija Aune Lampinen käyttää luovuutta ja korvaa pieleen menneet suunnitelmat uusilla | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tänäänkin on iloa: Opiskelija Aune Lampinen käyttää luovuutta ja korvaa pieleen menneet suunnitelmat uusilla

Aune Lampisen projektiopintojen piti samalla tarjota kesätyö, mutta koronakriisi pisti suunnitelmat uusiksi. Onnekseen nuorella opiskelijalla on kyky etsiä ja löytää vaihtoehtoja niin, ettei hän jää märehtimään ikäviä asioita. Jos jokin asia ei onnistu, tehdään muuta. Ja kun huono päivä iskee päälle, se on vain rämmittävä läpi luottaen, että taas tulee parempi.

Korona-aika on opettanut Aune Lampisen pitämään asioista, jotka aiemmin eivät ole olleet niitä mieleisimpiä. Nyt hän osaa olla ja työskennellä yksinään, ja lenkkeilykin on alkanut maistua. (Kuva: Ilona Lampinen)

Tamperelainen Aune Lampinen opiskelee toista vuotta Tampereen ammattikorkeakoulun TAMKin Proakatemialla. Siellä tradenomiksi opiskelu perustuu käytäntöön ja tiimityöskentelyyn. Opiskelijat tekevät oikeita yritysprojekteja osuuskunnan kautta.

Koronakriisin yrityksille aiheuttamat vaikeudet ovat yleisesti tiedossa, joten ei liene yllättävää, että myös opiskelijoiden pyörittämään yritystoimintaan tuli tänä keväänä mutkia matkaan. Aune Lampinen kuuluu kuuden opiskelijan ryhmään, jolla on työn alla aivan uudenlainen – ja siksi vielä salaperäisyyden verhoama – kahvilaprojekti.

”Kahvilan piti aueta nyt toukokuussa, mutta avajaiset ovat tietenkin siirtyneet eteenpäin, eikä siitä ole tietoa, miten kauas eteenpäin”, Aune Lampinen kertoo ja myöntää muuttuneiden suunnitelmien nostattaneen tunteita. ”No ärsyttihän se ensin kovastikin, ja totta kai harmittaa. Tämä on paitsi opiskelua myös meidän kaikkien kesätyö, josta oli tarkoitus tulla palkkaa.”

Ei niin pahaa, etteikö aina myös hyvää

Aune Lampisen kanssa jutellessa selviää nopeasti, että aina kun hän sanoo jotakin negatiivisen sävyistä, pitää heti seuraava lause sisällään valonpilkahduksen. ”Onneksi saadaan opintotukea ja voidaan tehdä kesäopintoja. Ja onhan tässä hyviäkin puolia. Saatiin lisää valmisteluaikaa kahvilalle.”

Uuden kahvilaprojektin kanssa ei juuri nyt ole voinut muuta kuin järjestellä ja valmistella kaikkea sitä, mikä on mahdollista, ja muuten elää päivän kerrallaan. ”On paljon sellaista, mitä ei voi tehdä tässä tilanteessa. Emmehän me voi esimerkiksi markkinoida, ennen kuin tiedämme, milloin pääsemme avaamaan”, Lampinen sanoo.

Saman tien hän taas löytää tilanteesta hyvän puolen. ”Kun kahvilaprojekti on nyt väliaikaisesti jäissä, on ollut enemmän aikaa keskittyä muuhun opiskeluun, vaikka esseiden kirjoittamiseen.”

Hyvää oppia yrittäjyydestä

Uudenlaista kahvilaa suunnitteleva opiskelijaryhmä piti viime kesänä Pikkukakkosen puiston kupeessa kesäkahvila Lempeä. Tarkoitus oli uuden kahvilan ohessa jatkaa myös Lemmen toimintaa tulevana kesänä, ja niin tehdäänkin sen mukaan, minkä rajoitukset sallivat.

Tilanteen vuoksi piti miettiä, miten Lempeä voisi hyödyntää jollakin muulla tavalla kuin kahvilana. Ratkaisuksi opiskelijat kehittivät Lempiherkkukotiin-palvelun, josta voi tilata esimerkiksi cupcaket, macaron-leivokset ja cookiet. Palvelu löytyy Facebookista ja Instagramista Kahvila Lemmen sivuilta.

Aune Lampiselle oli ennestään tuttua, että projekteissa yleensä tulee jossakin vaiheessa muutoksia vastaan. Nyt on poikkeuksellista se, että muutoksiin liittyy niin kovin paljon epävarmuutta. Sitäkään ei tiedetä, päästäänkö uusi kahvila aloittamaan vasta syksyllä.

”Tämä kaikki on meille hyvää oppia yrittäjinä; miten kestämme muutoksia, osaammeko kääntää tilanteen hyväksemme vai jäämmekö tuleen makaamaan? Löytyykö meistä luovuutta, ja miten on kriisinhallinnan laita?”, Aune Lampinen listaa.

Hänen ryhmänsä yrittäjyyssuunnitelmia koronakriisi ei ole romuttanut. ”Päät ovat pysyneet kasassa, opinnot ovat sujuneet ja tiedotus on toiminut. Olemme tsempanneet toisiamme etänä, valmentajat ovat tavattavissa etänä, ja dialogit ja keskustelut ovat toimineet hyvin Teamsissa.”

Aune Lampinen on säilyttänyt normaalit viikkorutiininsa ja saanut itsekurin pysymään hyvin. ”Motivaatio se varmaan on, mikä pitää kurissa. Tämä on se juttu, jota haluan tehdä, enkä halua luovuttaa. Tällainen kasvattaa luovuutta ja kärsivällisyyttä, joita tarvitsen tulevaisuudessakin.”

Aiempina kesinä festareilla töissä ollut Aune Lampinen on seurannut facebook-ryhmässä vanhojen kesätyökavereiden juttelua tulevan kesän menetetyistä töistä. ”Tämä on heille varmasti kauhea tilanne. Toivottavasti heille löytyy jotakin muuta, jokin hyvä ratkaisu. Itse olen tyytyväinen siihen, että työtilanteesta huolimatta minulla on kuitenkin mahdollisuus opiskella, on näköaloja tulevaisuuteen.”

Korona opettaa yksin olemista ja vaihtoehtojen etsimistä

Paitsi opiskeluun ja työhön, koronakriisi vaikuttaa myös sosiaaliseen elämään. ”Olen hyvin sosiaalinen ja ekstrovertti ihminen, joten normioloissa tapaisin paljon, paljon enemmän ihmisiä. Nyt sosiaalinen kanssakäyminen on vähäistä. Vietän paljon enemmän aikaa neljän seinän sisällä kuin tavallisesti”, Aune Lampinen kertoo.

Aune Lampinen on kiitollinen, että ehti olla viime syksynä opiskelijavaihdossa Hollannissa. Tänä keväänä vaihto-opiskelijat ovat palanneet kesken vaihdon kotimaahan. (Kuva: Anniina Tirkkonen)

Joitakin kavereita hän uskaltaa nähdä, lähinnä juuri kahvilaporukkaa ja muutamaa muuta ystävää sekä Tampereella asuvaa perhettä. Muuten seurustelu ihmisten kanssa on siirtynyt sosiaaliseen mediaan.
Tilanne oli Aune Lampiselle tänä keväänä sikälikin uusi, että hän on lapsuudenkodistaan lähdettyään aiemmin asunut kämppiksen kanssa. Nyt hän asuu ensimmäistä kertaa yksin. ”Eka viikko oli sellainen, että en kestä – pakko tavata ihmisiä ja päästä juttelemaan. Koronassa on ollut se hyvä puoli, että se on antanut aikaa opetella yksin olemista ja työskentelemistä. Nyt olen oppinut jopa tykkäämään siitä.”

Aune Lampinen on huomannut, että monet menemiset ja tekemiset voi poikkeusoloissa korvata jollakin muulla. Kun ei pääse kuntosalille, voi lähteä lenkille. ”Olen nyt oppinut tykkäämään lenkkeilystäkin”, hän nauraa. ”Kaikkia kivoja juttuja kyllä löytää, kun vähän etsii.”

”Onhan olo vähän sellaista vuoristorataa. Jonakin päivänä tuntuu synkältä, että apua, mitä tästä tulee. Silloin pitää vain ajatella, että tämä menee ohi, että nyt vain mennään tämän päivän yli. Ja kun puhuu jollekin, saa tsemppausta. Kaikki ovat samassa tilanteessa, ja joillakin on vielä vaikeampaa.”

Sekin mielellään matkustelevaa Aune Lampista vähän harmittaa, ettei nyt voi tehdä mitään matkasuunnitelmia. ”Mutta olen tosi kiitollinen, että ehdin olla viime syksynä vaihdossa Hollannissa. Nythän vaihto on mennyt monilla ihan pilalle.”

Normaalioloista Aune Lampinen kaipaa eniten kavereiden kanssa olemista ja menemistä vapaasti paikasta toiseen. ”Varmasti tehdään kavereiden kanssa jotakin kivaa sitten kun taas voidaan.”

Toimittaja: Pia Sivunen

Tänäänkin on iloa -sarja päättyy keskiviikkona 6.5. Silloin on haastateltavana onnellisuutta tutkinut ja siitä edelleen paljon luennoiva psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen.

  • Tampereen yliopisto
  • Kuuntele lähetystä

  • Osastot

  • Arkisto


  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4
  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4