Tänäänkin on iloa: Marko Isomustajärvellä on tyhjä kassa ja tyhjä kalenteri, mutta iloinen ja odottava mieli | Radio Moreeni 98,4 MHz

Koronakriisi on purrut pahasti myös urheiluun. Kilpailut pienemmistä suurimpiin on peruttu, eikä sarjapelien avauksista ole mitään tietoa. Talous sakkaa urheilun joka tasolla, ja urheilijoiden, seurojen ja fanienkin henkinen kantti on koetuksella. Ilves Ikuisesti ry:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Marko Isomustajärvi ei kuitenkaan ole antanut koronakriisin lannistaa peruspositiivisuuttaan.

Marraskuisella vieraspelimatkalla Juhani Tamminen piti yhdistyksen matkalaisille luennon ja sai Marko Isomustajärveltä Ilves Ikuisesti -huivin ja omalla nimellään ja numerollaan teetetyn minipaidan. (Kuva: Pia Malm-Myllymäki)

Positiivisuus oli perusperiaatteena myös lokakuussa 2015, kun Marko Isomustajärvi sai tarpeekseen negatiivisesta somekeskustelusta, jota käytiin vaikeita vaiheita eläneen Ilveksen jääkiekkojoukkueen ympärillä. Hän perusti facebook-ryhmän, jossa asioita lähestyttiin positiivisesti. Seuraavana keväänä facebook-ryhmästä saatu sysäys oli jo johtanut Ilves Ikuisesti ry:n perustamiskokoukseen.

”Ilves Ikuisesti on nimensä mukaisesti ikuisien Ilves-fanien yhdistys, jossa on tällä hetkellä 527 jäsentä. Yhdistys kannattaa ja tukee Ilvestä kaikissa lajeissa – jalkapallossa, jääkiekossa, salibandyssä, futsalissa ja ringetessä. Niin ikään tuetaan naisjoukkuetta ja junioreita, ja aina positiivisin mielin”, Isomustajärvi kiteyttää.

Korona romutti kaiken suunnitellun

Yhdistyksen toimintaan ovat alusta asti kuuluneet pelireissut omaa seuraa kannustamaan. Maarianhamina on kalenterissa joka kesä, ja jääkiekkomatkoista 2-3 vuosittain on hotellimatkoja, joilla on ottelun lisäksi myös oheisohjelmaa. Usein on tavattu vanhoja legendoja, esimerkiksi Juhani Tamminen.

Ulkomaillekin Ilves Ikuisesti on lähtenyt. Tallinnassa oli toista sataa jäsentä SaiPa – Ilves -pelissä, ja Espanjassa nähtiin Malagan ja Real Madridin ottelu. Pikkujouluristeilyt kokoavat nekin hyvin jäsenistöä. ”Tarkoitus on, että jäsenet pääsevät tapaamaan toisiaan muissakin merkeissä kuin ottelujen katsomoissa”, Marko Isomustajärvi sanoo.

Tänä keväänä kaikki on toisin. Toiminta on pysähtynyt täysin. Yleensä 24/7 puuhaavalle Isomustajärvelle tilanne on outo. ”Ketään ei voi tavata eikä mitään voi suunnitella. Tämä koskee ikävästi koko urheilun kenttää, niin urheilijoita, seuroja kuin kannattajia. Kun ei voi tehdä mitään yhdessä, niin alkaahan se vaikuttaa henkiselle puolellekin.”

”Uusiksi meni kaikki. Pietariin jalkapallon EM-kisoihin oltiin lähdössä 40 hengen voimin, eka Ilves-Haka peli meni pieleen, play offien osalta kaikki suunnitelmat ovat menneet mönkään… Nyt on ihan arvailun varassa, mitä pelataan ja milloin pelataan”, Isomustajärvi sanoo.

Hän toivoo, että ainakin elokuun loppuun suunniteltu laivamatka Valkeakoskelle Haka-matsiin saataisiin toteutumaan. Ja jos Ilves ry:n suunnittelema Beach Futis -tapahtuma päästään pitämään kesäkuussa, on Ilves Ikuisesti sielläkin mukana.

Marko Isomustajärvi on tehnyt tapahtumien ja retkien eteen paljon työtä: lukuisia selvittelyjä ja linja-autokyytien järjestelyjä sekä alustavia lippu- ja hotellivarauksia. Ei hän kuitenkaan ryhdy surkuttelemaan turhaa työtä. Ilves Ikuisesti on hänelle vähän kuin oma lapsi, johon käytettyä aikaa hän ei ryhdy laskemaan.

Tulevaisuuden hienot jutut pitävät iloisena

Kun urheilussa ei tapahdu mitään, on talouskin kuralla. Ilves Ikuisesti -yhdistyskin elää kädestä suuhun, ja kun koko maailma on kiinni, ei mistään tule tukea toiminnalle.

”Urheilupuolella tämä on koskenut tosi pahasti, ja kaikilla on nyt todella tiukkaa. Meillä on sikäli hyvin, ettei meillä ole palkollisia, joten ei ole lakisääteisiä menoja eikä velvoitteita, eikä kenenkään henkilökohtainen talous kaadu”, Marko Isomustajärvi sanoo.

Ilves Ikuisesti -yhdistyksen kassa on normaalioloissa siinä määrin hyvässä kunnossa, että esimerkiksi viime vuonna yhdistys pystyi tukemaan llvestä ja sen junioreita eri lajeissa erilaisten yhteistyösopimusten ja lahjoitusten avulla useilla kymmenillä tuhansilla euroilla. Se on Ilves ry:n virallinen kannattajayhdistys ja Ilves Hockey Oy:n pienomistaja.

Marko Isomustajärven peruspositiivista suhtautumista koronakriisi ei ole lannistanut. ”Kyllä sen kaikki ymmärtävät, että terveys edellä on mentävä. Katsellaan päivä kerrallaan ja valmistaudutaan siihen, että saadaan taas pistää pyörät pyörimään. Turha surra. Ei tässä voi antaa periksi. On niin paljon hienoja juttuja odotettavissa tulevaisuudessa.”

Marko Isomustajärvi näkee koronassa myös jotakin hyvää. ”Tämä tilanne yhdistää ihmisiä. Ehkä aletaan nähdä asioita vähän eri lailla, ei enää ihan niin yksisilmäisesti kuin aiemmin.”

Hän kiittää Ilves Ikuisesti -yhdistyksen jäseniä kärsivällisyydestä ja ymmärtäväisyydestä vaikeassa tilanteessa. Esimerkiksi jo maksettuja ennakkomaksuja sittemmin peruttuihin tapahtumiin ei ole heti oltu karhuamassa takaisin.

Isomustajärvi tietää tarkalleen, mitä tekee ensimmäiseksi, kun koronan aiheuttamat rajoitukset poistetaan. ”Jäsenet kutsutaan toimistolle Ylä-Järvensivulle kakkukahville ja kerrotaan tulevista ohjelmista, kunhan nyt ensin nähdään jalkapallon otteluohjelma.”

”Tässä vaiheessa toivotan kuitenkin niin jäsenille kuin kaikille muillekin ennen kaikkea jaksamista ja terveyttä.”

Toimittaja: Pia Sivunen

Tänäänkin on iloa -sarjassa ihmiset eri aloilta kertovat, mistä löytävät iloa koronakurimuksenkin kourissa. Seuraavassa, tistaina 21.4. julkaistavassa osassa on haastateltavana taksinkuljettaja Carita Selin.