Tampereen ylioppilaskunnan edustajistovaalit pidetään ensi viikolla – Vaaleissa puhuttavat etenkin etäopiskelu, yhteisöllisyys ja mielenterveys | Radio Moreeni 98,4 MHz

Vaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona 28. lokakuuta ja päättyy perjantaina 30. päivä kello 20. Äänestää voivat kaikki 12. lokakuuta mennessä läsnäoleviksi ilmoittautuneet ylioppilaskunnan jäsenet.

Tampereen ylioppilaskunnan Treyn edustajistovaaleja vietetään 2.-4. marraskuuta. Treyn pääsihteeri Venla Monter suhtautuu vaaleihin innokkain mielin.

”Tulevat vaalit ovat ensimmäiset Treyn järjestämät edustajistovaalit. Tämä tekee tilanteesta todella jännittävän”, Monter toteaa.

Viime vaaleja vietettiin syksyllä 2018, jolloin Tampereen yliopiston Tamy ja Tampereen teknillisen yliopiston TTYY yhdistyivät uudeksi ylioppilaskunnaksi. Tuolloin vaalien järjestäjinä toimivat vielä vanhat ylioppilaskunnat ja heidän yhdistämistoimijansa.

Vaalikampanjointia verkossa

Vaalitoimintaa ei luonnollisesti olla tänä syksynä koronatilanteen vuoksi kampuksilla nähty. Sen sijaan somemarkkinointiin ja nettisivuviestintään on Monterin mukaan panostettu.

Lisäksi perinteisiä tapahtumia on järjestetty etänä. Vaalimarkkinat siirtyivät Zoomiin ja vaalipaneeli striimattiin Treyn Youtube-kanavalle.

”Vaalipaneeli oli huikea menestys yli 300 katsojalla”, Monter kertoo.

Koronalla on ollut myös osansa siihen, minkälaiset teemat ovat nousseet liittojen keskusteluissa ja vaalikampanjoinnissa esille.

Vaaliliittoja yhdistää huoli opiskelijoiden yhteisöllisyyden rakentumisesta etäaikana. Myös halua vaikuttaa YTHS:n mielenterveyspalveluihin löytyy.

”Lisäksi etäopintojen halutaan jatkossa toimivan parhaalla mahdollisella tavalla. Myös toivotaan, että paikasta ja ajasta riippumaton opiskelu olisi mahdollista myös korona-ajan jälkeen”, Monter kertoo.

Äänestäjille löytyy monenlaisia ehdokkaita

Tulevien vaalien 369 ehdokasta jakautuvat 19 vaaliliittoon, jotka kahta lukuun ottamatta puolestaan kuuluvat niin sanottuihin vaalirenkaisiin.

Viime vaaleissa järjestölähtöisistä liitoista koostuva Tekijä-rengas keräsi suuren osan edustajistopaikoista. Renkaalla ei ole puoluepoliittista taustaa.

”Järjestölähtöisillä liitoilla on muun muassa hyvät markkinointikanavat omiin jäseniinsä, joka on varmasti yksi syy sille, että ne keräävät opiskelijoiden ääniä”, Monter arvioi.

Monter kannustaa kaikkia opiskelijoita äänestämään vaaleissa, sillä edustajiston päätökset vaikuttavat opiskelijan päivittäiseen elämään. Edustajisto vastaa ylioppilaskunnan toiminnasta, varojen käytöstä ja esimerkiksi jäsenmaksun suuruudesta.

”Ehdokkaita, vaaliliittoja ja -renkaita on monenlaisia, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva äänestettävä”, Monter toteaa.

Vaalien tulokset julkaistaan vaalivalvojaisissa 4. marraskuuta kello 18 alkaen. Lopulliseen edustajistoon valitaan 49 edaattoria.

Lisätietoa vaaleista löydät täältä.

Toimittaja: Lotta Karinen