Tampereen Yliopiston Laulajat ilahduttaa virtuaalisesti: Winds viestittää, että me tapaamme vielä | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tampereen Yliopiston Laulajat TYL liittyi koronakeväänä ilahduttavien virtuaalikuorojen joukkoon julkaisemalla virtuaalisena kuoroesityksenä Mia Makaroffin kappaleen Winds. Kuoro tervehtii kuulijoitaan musiikkiesityksen lisäksi myös visuaalisesti erilaisilla videopätkillä, joissa esiintyvät niin kuorolaiset kotioloissaan kuin Tamperekin.

Lokakuussa 2018 Tampereen Yliopiston Laulajien konsertti oli nimeltään ”Itämeren rantamailta”. (Kuva: Markku Majaniemi)

”Korona-aikaan emme ole voineet tavata viikoittaisissa harjoituksissa, mutta halusimme pitää kuorotoimintaa yllä ja tuoda yleisön kuultaville jotakin siitä, mitä olimme talven aikana harjoitelleet. Tällaiset videot ovat olleet musiikkipiireissä suosittu trendi, ja niin mekin päätimme tehdä tällaisen”, kertoo virtuaalikuoroprojektin tiedottaja ja itsekin kuorolainen Kea Pesonen.

Virtuaalikuoron esitettäväksi valittu Makaroffin Winds olisi ollut ohjelmistossa kuoron huhtikuun lopulle suunnitellussa, koronan vuoksi peruuntuneessa konsertissa. Sitä oli ehditty alkuvuonna harjoitella ja jo kerran esittääkin niin, että jokaiselle oli hioutunut käsitys kokonaisuudesta ja omasta stemmasta.

Sanat ovat koronakevääseen osuvat. ”Monenlaiset tuulet ja tuntemukset käyvät, eikä koskaan voi tietää, mitä tulee vastaan. Mutta me kohtaamme taas”, Kea Pesonen tiivistää.

Kymmeniä äänitteitä kohdilleen

Opiskelijoista ja muista nuorista aikuisista koostuvassa Tampereen Yliopiston Laulajissa on noin 60 laulajaa, joista etäkuoroprojektiin osallistui 34. Käytännössä esitys tehtiin niin, että kuoron taiteellinen johtaja Päivi Liimola teki parin laulajan kanssa yhteisen taustanauhan, jota kuunnellen yksittäiset laulajat omissa oloissaan pystyivät laulamaan yhtenäisessä tempossa. Nyansseja lisättiin sen mukaan, millaisia kuoron johtajan ohjeita nuotteihin oli merkittynä.

Virtuaalikuoroprojektin tiedottaja Kea Pesonen nostaa hattua Janne Pihlajaniemelle, jonka työnä oli videon äänieditointi. Homma on ollut melkoisen haastava, kun kymmeniä äänitteitä on pitänyt saada soviteltua kohdalleen.

Tampereen Yliopiston Laulajien etäkuorotulkinnan videolla nähdään paitsi ”laulavia päitä” myös kuorolaisten hetkiä heidän kotioloistaan. Kalle Stenvikin editoimassa kuvamateriaalissa jumpataan riippumalla pää alaspäin, kastellaan kukkia, imuroidaan ja paijataan kissaa. Päivi Liimola sanookin videon olevan hyväntuulinen osoitus kotioloissa kukoistavasta lämpimästä, inhimillisestä olotilasta. ”On sydäntä lämmittävää ajatella, miten sympaattisilla tavoilla me ihmiset oleilemme arjessa, josta on jäänyt pois suurin osa tavallisesta hälinästä.”

Usva Torkki on tehnyt videon ulkokuvaukset. Niissä on tärkeässä roolissa kuoron kotipaikka Tampere, jonka kulttuurielämä ja kadut ovat tänä keväänä monin paikoin hiljentyneet. ”Tampereella on ihmisen hyvä olla, ja täällä meidän kuorommekin on, vaikkakin kukin kuorolainen nyt enemmänkin neljän seinän sisällä”, Kea Pesonen sanoo.

Tavallisestikin kuoron harjoittelu päättyy näin lukuvuoden päättyessä niin, että loppujen lopuksi koronan vuoksi jäi pari kuukautta aktiivisesta harjoitusajasta käyttämättä. Vaikka harjoittelemaan ei ole päästy, on kuoro pitänyt porukkahenkeä ja harrastusta yllä Zoomin kautta viikoittaisissa tapaamisissa.

Siitä, milloin Tampereen Yliopiston Laulajia seuraava varsinainen esiintyminen on, ei tässä vaiheessa uskalla sanoa mitään varmaa. ”Olosuhteiden mukaan, mutta aikaisintaan syksyllä”, sanoo Pesonen.

Toimittaja: Pia Sivunen