Tampereen yliopiston erityistilassa tentitään ilman ulkoisia häiriöitä | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tampereen yliopiston erityistilassa tentitään ilman ulkoisia häiriöitä

Tampereen yliopistossa on maaliskuusta lähtien ollut käytettävissä maassamme vielä harvinainen erityistenttitila. Se on tarkoitettu niille, joille tavallisessa tilassa tenttiminen on vaikeaa tai mahdotonta.

Arja_Liikanen_erityistenttiluokka

Opintosihteeri Arja Liikanen kertoo erityistenttitilaa käyttäneiden olleen kiitollisia ja mielissään mahdollisuudesta tenttimiseen ilman ulkoisia häiriötekijöitä. (Kuva: Pia Sivunen)

Erityistenttitilassa on muun muassa lukikalvoja, sähköpöytiä, steppereitä hyvän asennon löytämiseksi, erikoisnäppäimistöjä ja rullahiiriä. Valoja voi säätää näkövammaisuuden asteen tai migreeniherkkyyden mukaan. Erityistarpeita on ajateltu myös akustiikassa ja materiaalivalinnoissa, samoin jo tilaan johtavassa opastuksessa. Näkövammaisia alakerrassa olevaan tenttitilaan opastaa lattiaan kiinnitetty metalliprofiili.

”Erityistenttitila on lähinnä niille, jotka eivät jostain syystä voi tenttiä samassa tilassa muiden kanssa. Syitä voivat olla esimerkiksi allergiat ja paniikkihäiriöt sekä tarve käyttää avustajaa tai apuvälineitä. Tenttijä saattaa tarvita erityisvälineitä vaikkapa verensokerin mittaamiseen, tai hänellä on tarve päästä nopeasti vessaan suolistosairauden vuoksi”, luettelee opintosihteeri Arja Liikanen Tampereen yliopiston opiskelijapalveluista.

Erityistenttitilan voi varata sähköisissä tenttipalveluissa. Mahdollisuuden käyttää tilaa saa tekemällä erityisjärjestelyehdotuksen opintopalveluiden kanssa. Tällainen ehdotus voidaan tehdä, jos opiskelijalla on erityistarpeita oppimisessa ja tenttimisessä.

”Olemme Tampereella aika uranuurtajia. Tampereen yliopistossa on aina ollut opiskelijoita, joilla on ollut erityistarpeita, ja ne on yritetty aina ottaa huomioon. Kai se on myös uutta politiikkaa, että esteettömyys pitää ottaa huomioon myös opiskeluasioissa”, opintosihteeri Arja Liikanen sanoo.

Käyttäjät ovat ottaneet erityistenttitilan tyytyväisyydellä vastaan. ”He ovat olleet kiitollisia ja mielissään, että ovat saaneet tehdä tenttinsä ilman ulkoisia häiriötekijöitä. Siinä suhteessa uskoisin, että tila tulee palvelemaan moniakin opiskelijoita.”

Toimittaja: Pia Sivunen