Tampereen elokuvajuhlien ohjelmistossa ilmastokriisiä ja dystopioita: ”Tarkoituksena on herättää ajatuksia ja pitää aihetta yllä” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tampereen elokuvajuhlat alkavat keskiviikkona 4. maaliskuuta. 50-vuotisjuhliaan viettävien ”filkkareiden” ohjelmistossa näkyvät voimakkaasti ilmastokriisi, luonto sekä erilaiset dystopiat.

”Ilmastoteema syntyi kommentoimaan ajan henkeä”, toteaa elokuvajuhlien ohjelmistosuunnittelija Riina Mikkonen. ”Ilmastokriisi on iso asia ja se ahdistaa ihmisiä. Kuvasto, jota näemme ilmastokriisiin liittyen, ei ole kovin valoisaa. Koska ilmastokriisiin liittyvä kuvasto on dystooppista, tein elokuvajuhlien dystopiasarjan”, Mikkonen sanoo.

Vaikka jotkut festivaaleilla esitettävistä elokuvista ovatkin toteavia ja synkkiäkin, ei Mikkosen mukaan ohjelmistoa ole suunniteltu ahdistamaan ihmisiä entisestään.

”Tarkoituksena on enemmänkin herättää ajatuksia ja pitää aihetta yllä”, kertoo Mikkonen ilmastoaiheen näkymisestä ohjelmistossa. Myös toivolle ja ratkaisuille annetaan sijaa, niin elokuvissa kuin festivaalien yhteydessä järjestettävissä keskustelutilaisuuksissa.

Tampereen elokuvajuhlat järjestettiin ensimmäistä kertaa helmikuussa 1970. Monen kotimaisen elokuvantekijän, kuten Mika Kaurismäen, John Websterin, Zaida Bergerothin, Markku Pölösen sekä Kaisa Rastimon, ura sai lähtölaukauksensa juuri Tampereen elokuvajuhlilla.

Toimittaja: Sakri Pölönen