Tammelantori ja Laukontori eivät ole kilpakumppanit – molemmilla on oma luonteensa ja vankka paikkansa | Radio Moreeni 98,4 MHz

Kysymys Laukontorin ja Tammelantorin paremmuudesta toisiinsa nähden osoittautuu vääräksi. Toreja ei oikein voi verrata, sillä niillä on niin erilaiset luonteet.

Tiina Kopra torijuttu

Tampereen torikauppayhdistyksen puheenjohtaja Tiina Kopra käy kukkakauppaa Laukontorilla, kuten vanhempansa ennen häntä. (Kuva: Pia Sivunen)

Torikierros ei toukokuun loppuun ajoitettuna kerro koko totuutta varsinkaan Laukontorista. Kauppiaat ovat vähissä, eikä kahvittelijoitakaan juuri näy.

”Suurin osa Laukontorin myyjistä puuttuu, ennen kuin kotimaiset vihannekset ja marjat tulevat”, tietää Laukontorilla kukkakauppaa käyvä Tampereen torikauppayhdistyksen puheenjohtaja Tiina Kopra. ”Ja aurinko on myyntivaltti. Kun on aurinkoista, ihmiset lähtevät liikkeelle.”

Kopra kertoo Laukontorin toimivan keväisistä kalamarkkinoista syksyisiin, kun Tammelantorilla puolestaan on kauppiaita ympäri vuoden. Tämä antaa toreille erilaiset luonteensa, minkä vahvistaa myös torikauppayhdistyksen edellinen puheenjohtaja Mauno Laihonen. Hänen elintarvikkeita myyvälle liikkeelleen Tammelantori on juuri ympärivuotisuutensa vuoksi luontainen paikka.

Laihonen kuvaa Laukontoria satamineen kesätoriksi, jonka kahvilat palvelevat enemmän turisteja ja muita ohikulkijoita. Tammelantorille tullaan kauempaakin nimenomaan ostoksille. Siellä onkin kahdeksan kauppiasta aina kiinteillä pisteillä. ”Toreilla on eri luonteet, mutta molemmilla vankka paikkansa.”

Vahva torikulttuuri on uhattuna

Kahvilagallupin perusteella hyvä tori syntyy miljööstä, kauppiaista, monipuolisuudesta ja hyvistä kahviloista. Toiset rankkaavat Laukontorin ykköseksi järven vuoksi, toiset eivät kaipaa torille vettä.

Mauno Laihonen pitää tamperelaista torikulttuuria hyvin vahvana, miltei ainutlaatuisena. Hän on hieman huolissaan siitä, miten se saadaan säilymään nykyisin liikenne- ja parkkiratkaisuin.

”Ennen rakennettiin kirkko ja tori ja niille vievät tiet. Nyt näitä suunnittelevat tavarataloissa ostoksensa tekevät ihmiset, jotka eivät ymmärrä torien päälle”, sanoo Mauno Laihonen. Hän onkin pitänyt ääntä siitä, ettei autoilla torille tulemista tehtäisi mahdottomaksi.

”Torille on päästävä autolla. Eivät marjalaatikot ja perunasäkit muuten kulje. Tammelantorilla on myyty Suomessa eniten mansikoita yhdessä paikassa, mutta ei se jatku, jos autolla pääsy estetään.”

Toimittaja: Pia Sivunen