TAMK etsii käytännönläheisiä ratkaisuja yritysten ongelmiin niiden arjen keskellä | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK tarjoaa yhteistyökumppaneilleen TKI-palveluja. Kirjaimet tarkoittavat tutkimusta, kehittämistä ja innovaatioita. Kehittämistyölle tyypillistä on TAMKissa se, että lähdetään ulos kampusalueelta yhteistyökumppaneiden luokse ja kehitetään heidän arkensa keskellä ratkaisuja ongelmiin.

Perttu Heino

TKI-palvelujen tutkimusjohtaja Perttu Heino kertoo erityisesti mikro- ja pk-yritysten sekä julkisorganisaatioiden olevan TAMKin yhteistyökumppaneita. Suuret yritykset hakevat ratkaisuja ongelmiinsa yliopistoista. (Kuva: Pia Sivunen)

TKI-palvelujen tutkimusjohtaja Perttu Heino kertoo esimerkin yhteistyöprojektista tekniikan alalta.

Dronethan ovat useimmille tuttuja vähintään taivaalla lentävinä ihmetyksen aiheina. ”Dronet ovat myös vakavasti otettavia pieniä lentäviä laitteita, joiden varaan voi syntyä erilaista liiketoimintaa. Käynnissä olevassa DRONE-osaaja-hankkeessa levitämme meille kertynyttä osaamista alueen yrityksiin ja julkisorganisaatioihin, jotta ne osaisivat käyttää droneja omissa jutuissaan.”

Projekteissa TAMKin väki pääsee kehittämään osaamistaan, mistä myös opiskelijat hyötyvät. Asioita käsitellään koko ajan yhdessä opiskelijoiden kanssa, jolloin opiskelijat saavat uusinta tietoa ja osaamista hyödykseen. Opiskelijat myös tekevät yksittäin tai ryhminä hankkeeseen liittyviä tehtäviä osana opintojaan.

Opiskelijoiden pääsy tällaiseen työelämäyhteyteen edesauttaa työsuhteiden syntymistä. ”Yritykset hakeutuvat yhteistyöhön kanssamme paljolti juuri sen vuoksi, että pääsevät näin tutustumaan opiskelijoihin ja näkemään projekteissa, ketkä sopisivat yrityksen töihin”, Perttu Heino kertoo.

TAMK tekee myös kansainvälisiä, käytännönläheisiä projekteja. ”Mielenkiintoinen esimerkki on Suomen ja Viron yhteisprojekti Finest Sounds. Kehitämme siinä yhdessä keinoja, joilla virolaiset ja suomalaiset musiikkialan toimijat pystyvät tekemään vientiä Japaniin yhdessä muiden alojen brändien kanssa”, Heino sanoo.

Tampereelle syntyvässä uudessa yliopistossa hän näkee valtavia mahdollisuuksia. ”Meillä on Tampereella korkeakouluyhteisö, jossa voidaan voimat yhdistämällä luoda uudenlainen yhteys tieteen ja käytännön välille.”

Toimittaja: Pia Sivunen