Tällainen oli Radio Moreenin edarivaalitentti: jäsenmaksut, Aviisi ja kasvisruoka erottivat ehdokkaat, välissä puhuttiin englantia ja haaveiltiin perustulosta | Radio Moreeni 98,4 MHz

Radio Moreenin perjantaisessa vaalitentissä väiteltiin ylioppilaskunnan tehtävistä ja pakkojäsenyydestä. Välissä ehdokkaat esittelivät englannintaitojaan. Lopuksi selvitettiin, onko yritysyhteistyö kiro- vai voimasana.

Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamy ja Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunta TTYY yhdistyvät. Pian aloittava superylioppilaskunta edustaa yli 18 000 tamperelaista korkeakouluopiskelijaa. Edustajistoon valittavat 49 edaattoria pääsevät rakentamaan uutta ylioppilaskuntaa aivan alusta.

Veli-Matti Korpelainen (Tietoteekkarit), Jari Leppänen (SITY), Ilona Taubert (Viva) ja Eero Heikkilä (Oikeisto-opiskelijat) istutettiin ennen lähetystä perinteisille vaalikahveille. Kuva: Pia Sivunen

Edustajistovaaleissa ehdolla on 424 ehdokasta, jotka muodostavat 26 vaaliliittoa ja kolme vaalirengasta. Ehdokkaita on myös vaalirenkaiden ulkopuolella. Radio Moreenin perjantaisessa vaalitentissä paikalla ehdokkaista oli neljä: Veli-Matti Korpelainen Tietoteekkareista (vaalirengas Tekijä), Jari Leppänen Sitystä eli Sitoutumattomista yhteiskuntatieteilijöistä (vaalirengas Silta), Ilona Taubert Vivasta eli Tampereen yliopiston vihreästä vasemmistosta (vaalirengas Punavihreä kupla) ja Eero Heikkilä Oikeisto-opiskelijoista.

Vaikka tentattavat muotoilivat vastauksensa varovaisesti, erityisesti ylioppilaskunnan jäsenmaksu jakoi ehdokkaita. Tällä hetkellä opiskelijan on maksettava jäsenmaksu, jos hän haluaa ilmoittautua läsnäolevaksi. Jäsenmaksuilla katetaan ylioppilaskunnan budjetista valtaosa, yli 80 prosenttia. Ilona Taubert ja Jari Leppänen puolustivat pakkojäsenyyttä, Eero Heikkilä vastusti.

Aviisi ja ilmastonmuutos puhuttivat ehdokkaita

Myös ylioppilaslehti Aviisin tulevaisuus synnytti eroja. Ylioppilaslehden kustantaminen maksaa mainostulojen jälkeen Tamylle vuosittain noin 65 000 euroa.

Ilona Taubert ja Jari Leppänen pitivät Aviisin julkaisemista tärkeänä kulttuuritekona ja uskoivat, että lehdelle löytyisi rahoitus myös jatkossa. Veli-Matti Korpelainen ja Eero Heikkilä suhtautuivat Aviisiin varauksellisemmin. Heikkilän mielestä Aviisi saisi jatkaa vain, jos jäsenistö niin haluaisi ja lehti voitaisiin valjastaa edunvalvontatyöhön.

Lisäksi lähetyksessä kysyttiin, miten ylioppilaskunta voisi vähentää yliopiston ilmastokuormitusta ja miten Juveneksen toimintaa pitäisi kehittää. Ehdokkaita puhuttivat myös vastikkeeton perustulo ja yhteistyö Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan kanssa.

Edarivaalien sähköinen äänestys aukesi maanantaiaamuna ja sulkeutuu keskiviikkona kello 18. Äänestää voivat nykyisten ylioppilaskuntien jäsenet. Kaikki ehdokkaat on listattu uuden ylioppilaskunnan verkkosivuilla.

Toimittaja: Juho Kankaanpää

Kuuntele tentti:

Kuuntele myös, miten ehdokkaat pärjäsivät kommentaattori Anni Ojanperän mielestä.