Sirkusperinnettä tallentaneen Söör Markun haave toteutuu vihdoin: Suomeen saadaan sirkusmuseo | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tamperelainen Markku Aulanko sai hiljattain sirkuksen, tanssin ja teatterin alojen yhteisessä Thalia-juhlassa sirkuksen Maineteko-palkinnon – eikä ihme. Aulanko on sirkukselle omistautunut asiantuntija, sirkusperinteen tallentaja, kirjailija ja alan koulutuksen kehittäjä, jolla riittää ehtymättömiin tarinoita sirkuksesta.

Sirkusmies Markku Aulanko

Markku Aulanko esittelee rakkaimpiin esineisiinsä kuuluvaa mobilea, kuperkeikkaa heittävää peltiklovnia. Sen hän sai 50-vuotislahjaksi opiskelijoiltaan. Klovnin alkuperä ei ole tiedossa, mutta vanha se on. (Kuva: Pia Sivunen)

Toistakymmentä vuotta sitten it-alalta eläköitynyt Markku Aulanko on tehnyt päivätyönsä rinnalla yhtä pitkän uran sirkuksen opetus-, asiantuntija- ja luottamustehtävissä. Hänen kädenjälkensä näkyy lukuisissa sirkusta ja sirkustaiteilijoita käsittelevissä julkaisuissa ja televisio-ohjelmissa, ja hän on kerännyt sirkukseen liittyvää esineistöä ja tietoa museollisen verran.

Sirkusmuseo vihdoin toteutumassa

Sirkusmuseo onkin ollut Aulangon haaveena jo vuosikymmeniä. Vihdoinkin haave näyttää toteutuvan. ”Viime vuonna teatterimuseon säätiön hallitus on päättänyt, että Helsingissä olevasta teatterimuseosta tulee myös sirkustoiminnan vastuumuseo. Se ei tarkoita, että sieltä pitäisi löytyä kaikki mahdollinen alaan liittyvä materiaali, mutta kyllä osa näistä minulla olevista tavaroista lähtee sinne niin pian kuin mahdollista”, Aulanko kertoo tyytyväisenä.

Hänen kokoelmansa aarteisiin kuuluvat esimerkiksi 1960-luvun televisiotähden Onni-klovnin housut sekä pakkopaita, josta kuuluisa kahlekuningas Timo Tuomivaara vapautui Näsinneulan hissimatkalla. Kätköistä löytyy myös papukaijamerkki, jonka aikoinaan sai tv-ohjelmassa kymmenen pisteen kylkiäisenä. Sieltä siis tämä sanonta lähtee.

Kirjoja ja koulutusta

Ikävä kyllä sirkustoiminnan vastuumuseoon ei taltioida kirjoja, joita Markku Aulangolla on hyllyissään valtavasti. Hän on itsekin kirjoittanut useita sirkusaiheisia artikkeleita ja kirjoja, laittanut esimerkiksi suomalaisten sirkusnorsujen historian kansien väliin.

Markku Aulanko on myös vaikuttanut vahvasti sirkusalan koulutukseen. Hän on Linnanmäen sirkuskoulun perustajia sekä ollut mukana sirkustaiteen saamisessa taiteen perusopetukseen ja nuorten valtakunnallisiin taidetapahtumiin. Hän on toiminut vastaavana opettajana ja sittemmin opettajana ensimmäisessä sirkuksen ammatillista opetusta Suomessa antavassa oppilaitoksessa, Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa, sekä useissa muissa oppilaitoksissa. Näin Aulanko on opettanut suurinta osaa nykyisistä suomalaisista sirkustaiteen ammattilaisista, kuten Maineteko-palkinnon perusteissakin sanotaan.

Toimittaja: Pia Sivunen

Kuuntele tästä tarinoita, jotka liittyvät Markku Aulangon sirkustavaroiden kokoelmaan. Aulanko kertoo myös Suomen viimeisistä sirkusnorsuista: https://soundcloud.com/radio_moreeni/taidekohta-1432019-sirkus-markku-aulanko