Sirkus on muutakin kuin teltta ja tirehtööri – Hiedanrannassa on harjoittelupaikka ammattilaisille ja harrastajille | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tamperelainen Sirkus Faktori juhlii tällä viikolla 1-vuotissyntymäpäiviään. Sirkuksen tilat ovat Hiedanrannan vanhalla tehdasalueella, jossa alan harrastajille on tiistaisin tarjolla ilmaista harjoittelutilaa. Kävimme tutustumassa Faktorin toimintaan avoimien ovien aikaan.

Hersyvä nauru raikaa Kuivaamon yli 2000 neliömetrin tiloissa, kun sirkustaiteilija Reija Tapaninen kuvailee ymmärtämättömälle toimittajalle, mitä on sirkustaide.

Reija Tapaninen ja Henna Lapinlampi ovat osa Sirkus Faktorin perustajapoppoota. (Kuva: Ville Hyötylä)

”Sitä on vaikea määrittää. Sirkusta ovat niin ’friikkisirkus’, kuten parrakkaat naiset ja täysin tatuoidut ihmiset kuin myös taitoa vaativat akrobatia- ja trapetsitaiteet”, Tapaninen selittää.

Tapaninen ajautui sirkuksen pariin teatteriopinnoista. Hänen mukaansa sirkus vaikutti teatteria organisoidummalta. Samoin kävi Tapanisen kollegalle Henna Lapinlammelle, joka on vannetaiteilija. Sirkus on ollut hänen päätyötään 12 vuoden ajan.

”Olen aina ollut kiinnostunut taiteista. Sirkuksessa saan käyttää kehoani itseilmaisuun”, Lapinlampi sanoo.

Sirkus Faktori toimii vapaaehtoisvoimin

Tapaninen ja Lapinlampi perustivat Sirkus Faktorin yhdessä Maiju Saarimaan ja Riikka Pulkkisen kanssa. Faktorin tiloissa järjestetään tiistaisin avoimet ovet, jolloin sirkusammattilaiset tai alasta kiinnostuneet saavat tulla harjoittelemaan ilmaiseksi. Tällä kerralla paikalla on jonglöörejä, vannetaiteilijoita ja nuorallakävelijöitä. Joku polkee ohitseni yksipyöräisellä. Nuoralle en uskaltaudu, mutta käsiini ojennetaan kolme palloa. Ne eivät vielä pysy ilmassa.

”Voit alkaa tekemään mitä haluat, kun vain kiinnostusta löytyy”, Lapinlampi ohjeistaa.

Varsinaista opetusta Faktori ei tarjoa, mutta välillä tiloissa pyritään järjestämään projektityöpajoja, joissa harjoitellaan tiettyjä lajitaitoja. Kuivaamon tilat ovat myös vapaasti vuokrattavissa.

Lisäksi Kuivaamolla järjestetään myös residenssivierailuja, joissa kutsuvieraat pääsevät esittämään demopätkiä työstämistään esityksistä. Faktori tarjoaa esiintyjille työskentelytilaa, ja paikalliset taitelijat pääsevät nauttimaan vieraiden tuomista ideoista ja inspiraatiosta.

”Sirkusalalla on erittäin merkittävää, että taiteen harrastamiselle on tilaa, joka ei maksa taiteilijalle mitään”, Tapaninen kertoo.

Rahoitusta Faktori saa Tampereen kaupungilta ja Hiedanranta-hankkeelta. Myös Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahasto ovat tukeneet paikallissirkuksen toimintaa. Suuri osa avustuksista menee massiivisen tilan vuokraan. Rahaa voidaan käyttää myös työpajojen ja residenssivierailujen mahdollistamiseen. Faktorin perustajia ei suinkaan haittaisi, vaikka työstä saisi palkkaakin.

”En tiedä muita alojensa ammattilaisia, jotka tekisivät näin paljon ilmaiseksi. Luotan kuitenkin, ettei tämä pyöri ikuisesti pelkästään ilmaisvoimin”, Tapaninen sanoo.

Ilmaiset tilat ehkäisevät syrjäytymistä

Yksi Sirkus Faktorin tilojen käyttäjistä on sirkustaiteilija Elena Oittinen, taiteilijanimeltään Elena Leon. Hän on hula- ja trapetsitaiteilija, ja on opiskellut sirkusalaa Espanjassa. Hänen mukaansa Faktorin toiminta on tärkeää, sillä sirkusharrastajat tarvitsevat tilaa.

Elena Leon on hulataiteilija. (Kuva: Ville Hyötylä)

”Tiloja on Tampereella vähän. Se ehkäisee syrjäytymistä, kun on paikka, missä harrastaa”, Oittinen sanoo.

Hän on esiintynyt kabareissa, kaduilla ja Unicefin sirkuksessa lapsille Syyrian rajalla. Rakkaus sirkukseen pitää työn mielenkiintoisena.

”Ei ole kahta samanlaista esitystä. Olen onnellinen, että saan tehdä tätä ammatikseni!”

Toimittaja: Ville Hyötylä

Kuuntele, mitä lajeja Reija Tapaninen ja Henna Lapinlampi suosittelivat toimittajalle, joka ei ole ikinä kokeillut sirkusta.

Kuuntele