“Sieltä ne tulivat talon takaa esiin ja toisella oli sarvet” – kaupunkieläimet aiheuttavat hämmennystä ja iloa | Radio Moreeni 98,4 MHz

Kaupunki ei ole pelkästään ihmisten koti, vaan myös monenlaisten eläinten asuinpaikka. Kesyimmät eläimet liikkuvat pihoilla ja kaduilla jopa päivisin. Ne ovat tottuneet ihmisiin, vaikka ihminen ei ole tottunut niihin.

Niemen alueella kesyt peurat viihtyvät pihoilla syömässä. (Kuva: Timo Rahunen)

Tampereen kaupunkialueella voi nähdä yleisimmin oravia ja rusakoita, kertoo
Tampereen kaupungin eläkkeellä oleva ympäristösuunnittelija Lasse Kosonen. Koska eläimet liikkuvat yleisimmin pimeällä, on vaikeaa hahmottaa miten paljon ja millaisia eläimiä kaduilla kulkee.

Tampereen Niemen omakotitaloalueella on totuttu isompiin kaupunkieläimiin. Pirjo ja Timo Rahusen omakotitalon pihassa seurataan peurojen liikkeitä päivittäin riistakameran avulla. Niemessä 35 vuotta asuneiden Rahusten havaintojen mukaan peurojen määrä alueella on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina. Viime aikoina Niemen alueella on liikkunut jopa kymmenen peuran lauma.

Vaikka peuroista ei ole toistaiseksi ollut haittaa muuten kuin kasveille, peurojen lisääntynyt liikehdintä kaduilla huolettaa.

“Vähäniemenkadulla peura on joskus juossut ihan auton edestä”, Timo Rahunen kertoo.
“Kaupunki voisi laittaa varoitusmerkin peuroista, niitä on kuitenkin niin paljon”, ehdottaa Pirjo Rahunen.

Luonto huolehtii omistaan

“Kevätaikaan ilmoituksia eläimistä tulee lähes päivittäin”, toteaa Tampereen Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Lappalainen. Suurpetoja ei ole Tampereen kaupunkialueella ole Lappalaisen mukaan näkynyt vuosiin. Lähimmät ilves- ja karhuhavainnot ovat viime vuodelta Teiskosta.

Varsinkin keväisin kaupungilla saattaa nähdä eläimiä poikueineen. Tampereen Riistanhoitoyhdistyksestä kerrotaan, ettei pienimpien cityeläinten selviytymisen puolesta kannata olla erityisesti huolissaan, sillä luonto huolehtii kyllä omistaan.

Pienistä cityeläimistä, kuten ketuista tai supikoirista ei erityisesti tarvitse ilmoittaa mihinkään, sillä ne ovat osa kaupunkiluontoa samalla tavalla kuten ihminenkin. Jos havaitsee kaupungilla suurpedon, joka on selvästi eksynyt väärään paikkaan, kannattaa soittaa hätäkeskukseen tai poliisille.

Citykanihavainnot kiinnostavat

Pienemmistäkin cityeläimistä voi olla myös haittaa. Helsingissä yleistyneet citykanit eli villikaniinit ovat vieraslaji, joka ei kuulu Suomen luontoon. Villikaniineista on Tampereen kaupungin alueelta ympäristösuunnittelija Lasse Kososen mukaan vasta alustavia havaintoja muutaman vuoden takaa. Kosonen kaipaisikin lisää tietoa villikanihavainnoista, jotta niiden levinneisyydestä saataisiin tarkempaa tietoa. Lasse Kososen mukaan cityeläimien ruokkimisesta ei ole haittaa, kunhan huolehtii ettei ruokintapaikoilla ala viihtyä rottia.

Hanne Vuorela