Sarjakuva-Finlandia Ulla Donnerille – Aikalaissatiirin tärkeimmäksi teemaksi nousee luonto | Radio Moreeni 98,4 MHz

Kolmannentoista kerran jaettava Sarjakuva-Finlandia -tunnustuspalkinnon saa tänä vuonna Ulla Donner sarjakuva-albumillaan Skiten / Sontaa. Palkinnon arvo on 5 000 euroa.

Ulla Donnerin Sontaa-teos tekee satiiria mainostoimistomaailmasta.

Ulla Donnerin sarjakuva-albumi Sontaa kertoo ”kapitalismista, perunoista ja halusta vetää itsensä alas vessanpöntöstä”. Mainostoimistomaailmasta satiiria tekevässä teoksessa kehitellään perunapohjaisen makkaran lanseerausta, vaikka perunan proteiinipitoisuus on vähäinen.

Voittaja-albumin valitsi kirjailija ja taiteilija Aulikki Oksanen kymmenen teoksen joukosta.

”Sontaa on omaperäinen ja terävä aikalaissatiiri, jossa tärkeimmäksi aiheeksi nousee hallitsematon luonto ja ihmisen omat teot ja valinnat”, Oksanen perustelee valintaansa.

Sarjakuva-albumin piirrosjälki saa kiitosta, kuten myös teoksen kielellinen ilmaisu. Ruotsinkielisen alkuperäisteoksen on suomentanut Sinna Virtanen.

Donner on aiemmin ollut ehdolla Sarjakuva-Finlandian saajaksi vuonna 2017 omaelämäkerrallisella teoksellaan Spleenish.

Sarjakuva-Finlandia on aiemmin jaettu Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalin yhteydessä, mutta koronavirustilanteen vuoksi festivaali peruttiin.

Toimittaja: Petra Viitanen