Sääkin on suosiollinen: Nyt päästään mattopyykille | Radio Moreeni 98,4 MHz

Sääkin on suosiollinen: Nyt päästään mattopyykille

Tampereen kaupungin matonpesupaikat on taas avattu. Hyvää mattopyykkisäätäkin on luvassa. Järvestä tuleva pesuvesi tosin on vielä kylmää, mutta ellei se pelota, voi suunnata jollekin matonpesupaikoista, joita on eri puolilla kaupunkia kaikkiaan 19. Uusin paikoista avattiin viime kesänä Santalahdenpuistoon.

Rauhaniemen matonpesupaikalla oli pesijä jo viime viikonloppuna. Kylmän veden ongelman hän ratkaisi pitkävartisella harjalla ja omalla kanisterilla lämmintä vettä. (Kuva: Pia Sivunen)

Rakennuttajahortonomi Petri Kujala Tampereen kaupungilta ei odota varsinaista ruuhkaa pesupaikoille vielä toukokuun aikana. ”Sääkin on alkuviikolla ollut mitä on. Tuskin matonpesu vielä on oikein houkutellut, kun taivaalta on tullut alas vähän kaikkea, mitä sieltä voi tulla – vuoroin rakeita, räntää ja vettä. Ryntäys varmaan tulee tuolla kesäkuun puolella”, hän arvelee.

Syyskuun puoliväliin asti auki olevilla matonpesupaikoilla on vakiovarustuksena pesualtaat pesulautoineen, mankeli veden puristamiseksi matoista sekä valutuspuomit. Matonpesupaikkojen vedenpumppaus on säädetty siten, että altaita voi käyttää kello 5–21.

Pesupaikkojen pesuvesi otetaan matonpesupaikkojen viereisistä järvistä. Vain Halkoniemen ja Santalahden matonpesupaikoilla käytetään pesuvetenä vesijohtovettä. Useita matonpesupaikkoja on uusittu viime vuosina, mutta tänä kesänä ei ole luvassa peruskorjauksia.

Altaissa saa pestä vain mattoja ja muita tekstiilejä. Sekin kannattaa muistaa, että autojen pesu matonpesupaikoilla on ehdottomasti kielletty.

Pidä turvaetäisyys matonpesupaikallakin

Kuten kaikkialla muuallakin, on korona-aikaan syytä muistaa hyvä hygienia ja turvaetäisyydet matonpesussakin.

”Ainakin uusimmissa paikoissa altaat on rakennettukin suunnilleen sellaisille etäisyyksille, että turvaväli on jo valmiiksi kunnossa, ja kyllä sen vanhemmissakin paikoissa näin pitäisi olla. Jos jollakin pesupaikalla näyttää siltä, että ollaan liian tiiviisti, niin sitten ensimmäisenä paikalla olevalla on oikeus olla siinä, ja seuraavat odottavat vuoroaan. Näinhän matonpesupaikoilla on aina jonotettu, kyllä tämä osataan”, uskoo rakennuttajahortonomi Petri Kujala.

Mattojen pesu näillä tarkoitusta varten rakennetuilla, viemäröidyillä matonpesupaikoilla on ympäristöystävällistä. Näin pesuvedet eivät pääse vesistöön sitä likaamaan ja leväkasvustoa voimistamaan. Mattojen pesu vesistöissä onkin kielletty Tampereen kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä.

Matonpesupaikoilla on infotaulut, joista löytyvät puhelinnumerot mahdollisia vikailmoituksia ja ilkivaltakorjauksia varten.

Toimittaja: Pia Sivunen