Riitta Viitala kommunikoi vaikka konttaamalla, jos yhteistä kieltä ei löydy | Radio Moreeni 98,4 MHz

Riitta Viitala kommunikoi vaikka konttaamalla, jos yhteistä kieltä ei löydy

Hervannan äitiys- ja lastenneuvolassa terveydenhoitajana työskentelevällä Riitta Viitalalla on lähes 50 maasta kotoisin olevia asiakkaita, joten tulkeille on usein käyttöä. Asiakkaan äidinkieli saattaa kuitenkin olla esimerkiksi jokin afrikkalainen heimokieli, jolle tulkkia ei löydykään. Näissäkin tilanteissa yhteisymmärrys on löytynyt.

Terveydenhoitaja Riitta Viitala

Vuoden Terveydenhoitaja 2018 Riitta Viitala toivoo myönteisyyden imetystä kohtaan leviävän koko yhteiskuntaan niin, että esimerkiksi imettämistä julkisella paikalla pidettäisiin sopivana. (Kuva: Pia Sivunen)

”Silloin pitää käyttää mielikuvitusta, eleitä ja ilmeitä, ja esittää vaikka pieniä näytelmiä. Olen minä kontannutkin, kun tulkki ei löytänyt käännöstä konttaus-sanalle”, Riitta Viitala kertoo.

”Parasta työssäni on asiakkaiden kohtaaminen. Erityisesti tykkään juuri haastavista tilanteista.”

Tokihan työssä on raskaatkin puolensa. Lisää resursseja, niin käsiä kuin rahaa, tarvittaisiin. Myös ihmisten kohtalot koskettavat. ”Maailman sota-alueet tulevat asiakkaiden kautta lähelle.”

Suomen Terveydenhoitajaliitto palkitsi helmikuussa Riitta Viitalan Vuoden Terveydenhoitajana 2018. Palkintoperusteluissa kiinnitetään huomiota paitsi Viitalan joustavuuteen ja osaamiseen vaativissa asiakaskohtaamisissa, myös hänen vauvamyönteisyyteensä ja toimintaansa imetysohjaajakouluttajana sekä terveydenhoitajatyön kehittäjänä ja puolestapuhujana.

”Olen iloinen, että perusterveydenhoitajan työ on saanut tällaista arvostusta. Se on hienoa”, Riitta Viitala sanoo.

Toimittaja: Pia Sivunen