Rehtori Paavo Koli ammensi oppia sotakokemuksistaan | Radio Moreeni 98,4 MHz

Rehtori Paavo Koli ammensi oppia sotakokemuksistaan

Miltei 60-vuotisen yliopistouran tehnyt kamarineuvos Matti Parjanen kirjoitti keväällä julkaistun elämäkerran Paavo Kolista. Koli oli Tampereen yhteiskunnallisen korkeakoulun, sittemmin Tampereen yliopiston alkuvuosien rehtori 1960-luvulla. Hän oli monitieteisen yliopiston perustaja, jolla oli vaikutuksensa myös yliopistojen rahoitusmalliin ja opiskelijoiden päättäviin elimiin pääsemiseen.

Matti Parjasen kirjan julkistus

Matti Parjasen (vas.) rehtori Paavo Kolista kirjoittama elämäkerta julkistettiin keväällä Tampereen yliopistossa. (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto)

Paavo Koli oli Suomen ensimmäinen ASLA-Fulbright-stipendiaatti, joka myös stipendiaattiaikansa jälkeen teki matkoja Yhdysvaltoihin. Tuomisinaan Amerikasta Kolilla oli muun muassa optimistinen ajatus siitä, että mikään ei ole mahdotonta.

Paavo Kolia pidetään monitieteisen yliopiston perustajana. Hän muodosti Tampereelle taloudellis-hallinnollisen tiedekunnan, jossa oli aivan uusia oppiaineita. Esimerkiksi filosofia oli yhdessä matematiikan, tietojenkäsittelyopin ja yhteiskuntatieteiden kanssa.

Kolin ajamat uudistukset eivät edenneet yksinomaan myötätuulessa, vaan esteitä oli paljon. ”Yksi niistä oli professorien liiallinen arvovalta, jota Koli tuuletti nimittämällä julkisesti yliopisto-opettajia liimaperseprofessoreiksi, jotka oppituolin saatuaan eivät liikahda siitä mihinkään”, Matti Parjanen kertoo.

Vuonna 1962 rehtori Koli valitsi henkilökohtaiseksi tutkimussihteerikseen ja assistentikseen nuoren sosiologian opiskelijan, Matti Parjasen. Parjanen kuvaa Kolia parhaaksi mahdolliseksi esimieheksi, joka luotti alaisiinsa. Toisaalta Koli oli pelottavakin. ”Mutta mitäs´se, jos nuori opiskelija pelkää, kun professoritkin pelkäsivät.”

Paavo Koli otti oppia erityisesti sotakokemuksistaan. Sieltä kumpusivat esimerkiksi ryhmätyön merkityksen korostaminen ja opiskelijoiden päätäntävallan lisääminen. Koli katsoi, että jos lukioikäiset pojat saattoivat sodassa tehdä ihmishenkiin vaikuttavia päätöksiä, kykenevät opiskelijat varmasti tekemään omia opintojaan koskevia päätöksiä.

Elämäkerran nimi on ”Mister Koli, oletteko kommunisti?” Nimeen liittyy tositarina, jonka Matti Parjanen kertoo haastattelussa.

Toimittaja: Pia Sivunen