Rehtori Liisa Laakso siirtyy Pohjoismaiseen Afrikka-instituuttiin, ei pyrkinyt uuden yliopiston rehtoriksi: ”Olisin toivonut, että minua olisi pyydetty hakemaan” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tampereen yliopiston nykyinen rehtori Liisa Laakso aloittaa tutkijana Pohjoismaisessa Afrikka-instituutissa ensi vuoden alussa. Pesti on kaksivuotinen.

Kun vuoden 2019 alussa aloittava korkeakoulukombo alkoi etsiä ensimmäistä rehtoriaan, Tampereen yliopiston nykyistä rehtoria Liisa Laaksoa ei pyydetty hakemaan paikkaa. Blogitekstinsä mukaan hän ei myöskään hakenut virkaa itse.

Liisa Laakso kertoo, että välillä yhdistymisurakan työnjako on ollut epäselvä. ”Se varmaan näkyi sekä henkilöstölle että opiskelijoille tiedotuksen puutteena”, Laakso sanoo.

Laakso arvelee Radio Moreenille, ettei kutsua kuulunut, koska yhdistymisurakka on ollut täynnä vastoinkäymisiä ja vastustusta: Laakson rehtorinaikana aikataulut viivästyivät ja uuden yliopiston rahoituksesta ja nimestä riideltiin. Lisäksi Tampereen teknillinen yliopisto keskeytti yhdistymisvalmistelut marraskuussa 2016. Laakso aloitti rehtorina saman vuoden alussa.

”Käytännön etenemiseen liittyvien kiistojen takia Tampere3-prosessista välittyi sellainen kuva, ettei prosessi ole ollut helppo. Uskon, että siihen perustuen siirtymäkauden hallitus teki johtopäätöksen, että yliopistoon tarvitaan rehtori talon ulkopuolelta”, Laakso sanoo.

Hän kertoo pitävänsä päätöstä ymmärrettävänä.

”Ehkä olisin toivonut, että minua olisi pyydetty hakemaan. Ymmärsin kuitenkin, että kun sellaista pyyntöä ei tullut, hallituksen linjaus oli eksplisiittinen.”

Huhtikuussa kerrottiin, että uuden yliopiston rehtoriksi on valittu Luonnonvarakeskuksen pääjohtaja Mari Walls. Vaikka Laakso kannattikin Wallsia virkaan, rehtori on kritisoinut blogitekstissään koko valintaprosessia ja syyttänyt yliopistoa salailusta.

Kaksivuotinen tutkijanpesti Uppsalaan

Vuoden alussa Liisa Laakso muuttaa Tampereelta Uppsalaan ja aloittaa tutkijana Pohjoismaisessa Afrikka-instituutissa. Se on 1960-luvun alussa perustettu itsenäinen tutkimuslaitos, jota rahoittavat pohjoismaat. Laitoksessa on yksi paikka suomalaiselle tutkijalle. Tutkimuslaitos toimii Uppsalan yliopiston yhteydessä.

”Aikomuksenani on tutkia politiikan tutkimuksen vaikuttavuutta Afrikan poliittisissa muutoksissa, kuten tutkijoiden osallistumista vaalien järjestämistä tai perustuslakia koskevaan keskusteluun.”

Aiheet ovat Laaksolle tuttuja, sillä hän on aikaisemmin tutkinut esimerkiksi Afrikan maiden demokratisoitumista. Laakso aikoo myös tutkia, miten politiikan tutkimuksen opiskelijat sijoittuvat valmistumisensa jälkeen työelämään. Pesti kestää kaksi vuotta.

”Se antaa vähän aikaa miettiä, mitä voisi sen jälkeen tehdä”, Laakso sanoo.

Toimittaja: Juho Kankaanpää