Ranskan kielen professori Jukka Havu: hallitusohjelmien kielipuhe on roskaa | Radio Moreeni 98,4 MHz

Ranskan kielen professori Jukka Havu: hallitusohjelmien kielipuhe on roskaa

Professori Jukka Havun mielestä vieraiden kielten osaamisen pitäisi olla pätevyys muun osaamisen rinnalla. Englannin ja ruotsin lisäksi muitakin kieliä voisi ottaa pysyväksi osaksi tutkinto-ohjelmia.

Jukka Havu

Ranskan kielen professori Jukka Havun mielestä kansainvälisyys ei näy käytännön teoissa. (Kuva: Tuomo Hyttinen)

Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) papereissa ranskan kieltä, slaavilaisia kieliä ja venäjän kieltä pidetään tutkintomääriltään pieninä kokonaisuuksina. Tampereen yliopiston kielitieteiden osuutta tutkimusrahoituksesta OKM pitää myös numeroiden valossa liian pienenä yksittäisenä tieteenalana.

”Sen sijaan, että katsottaisiin mekaanisia lukuja, pitäisi pohtia kielten asemaa yhteiskunnassa laajemmin”, sanoo Tampereen yliopiston ranskan kielen professori Jukka Havu.

Jukka Havun mukaan kansainvälisyys elää lähinnä hallitusohjelman kaltaisissa juhlapuheissa.

”Mitään parannusta asiaan ei ole tullut, vaan asiat menevät yhä huonommin ja huonommin.”

Toimittaja: Tuomo Hyttinen