Radio Moreeni selvitti vaaliliittojen budjetit: Oikeisto-opiskelijat käytti kampanjointiin tonnin, Sity 9,62 euroa | Radio Moreeni 98,4 MHz

Vaaliliitot käyttivät kampanjointiin keskimäärin noin 100 euroa. Rahaa kului edustajistovaaleissa julisteisiin, flaijereihin ja somemainontaan.

Radio Moreeni tutki, kuinka paljon rahaa vaaliliitot käyttivät edustajistovaalien kampanjointiin. Kysely lähetettiin kaikille 26 vaaliliitolle, ja torstai-iltapäivään mennessä siihen oli vastannut 15 vaaliliittoa.

Vaalibudjettien mediaani oli 100 euroa, mutta budjetit vaihtelivat suuresti. Esimerkiksi Viva eli Tampereen vihreä vasemmisto (vaalirengas Punavihreä kupla) ja kolme muuta liittoa ilmoittivat budjetikseen 150 euroa, kun taas kuudella liitolla budjetti jäi alle sadan euron.

Suurin budjetti Oikeisto-opiskelijoilla, Tampereen akateemisilla piraateilla ei rahaa lainkaan

Suurin yksittäinen budjetti oli Oikeisto-opiskelijoilla, joka käytti esitteisiin, somemainontaan ja vaalitavaraan rahaa yhteensä noin 1000 euroa. Rahoitus saatiin Pirkanmaan kokoomukselta sekä kahdelta aluejärjestöltä.

Vaaliliitot käyttivät rahaa muun muassa julisteisiin ja flaijereihin. Kuva: Eveliina Niskanen

Oikeisto-opiskelijat sai yhden edaattoripaikan. Sen sijaan Tampereen akateemiset piraatit ei käyttänyt kampanjointiin lainkaan rahaa. Liitto ei saanut myöskään yhtään edustajistopaikkaa. Joillakin liitoilla kampanjointirahoitus oli lähes olematon: Sityn eli Sitoutumattomien yhteiskuntatieteilijöiden (vaalirengas Silta) budjetti oli alle kymmenen euroa, joka kului vaalikarkkeihin ja teippiin.

Järjestelmällisimmin vaalikampanjointi oli järjestetty vaalirengas Tekijässä, joka sai kolmesta vaalirenkaista myös eniten edustajistopaikkoja. Vaalirengas Tekijään kuuluu 15 vaaliliittoa. Renkaan kaikki liitot maksoivat yhtä lukuunottamatta Renkaan yhteiseen vaalibudjettiin 50 euroa. Yhteiset rahat käytettiin banderolleihin ja vaalimarkkinoiden tarjoiluihin. Sen lisäksi liitot käyttivät vaihtelevia summia omaan kampanjointiin.

Vaaliliitot ostivat näkyvyyttä Facebookissa – merkitystä vaikeaa arvioida

Monet vaaliliitot, kuten Alfahiukkaset ja Vapaaboomarit (vaalirengas Tekijä), saivat rahoitusta ainejärjestöiltä tai -killoilta. Kahden tähden teekkarit (vaalirengas Tekijä) keräsi rahoituksen suoraan ehdokkailta. Se oli poikkeuksellista, sillä lähes kaikki vaaliliitot arvioivat, etteivät ehdokkaat käyttäneet omaa rahaa vaalikampanjointiin.

Vaikka rahaa kului enimmäkseen perinteisiin julisteisiin ja vaalikojutarjoiluihin, varsinkin puoluepoliittiset vaaliliitot ostivat näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa. Näin tekivät esimerkiksi keskustaa lähellä oleva Keskeiset ja sdp:tä lähellä oleva Sosiaalidemokraatit (vaalirengas Punavihreä kupla).

”Onko sillä vaalituloksen kannalta merkitystä? Sitä on vaikea sanoa”, kertoo Tampereen demariopiskelijoiden puheenjohtaja Kalle Virtanen. Sosiaalidemokraatit ei saanut yhtään edustajistopaikkaa.

Liitto on ostanut muutamalle julkaisulle Facebook-näkyvyyttä yhteensä parillakymmenellä eurolla. Sen takia liiton yksittäiset julkaisut ovat tavoittaneet joitakin tuhansia Facebook-käyttäjiä.

Virtasen mielestä puoluetaustaiset liitot joutuvat näkemään monia muita vaaliliittoja enemmän vaivaa äänestäjien metsästämisessä.

”Ainejärjestöpohjaisten liittojen on helpompi saada näkyvyyttä omien tapahtumiensa ja jäsenistönsä kautta”, Virtanen arvelee.

Edustajistovaalien tulokset julkaistiin keskiviikkoiltana. Vaalitulokset on lueteltu uuden ylioppilaskunnan sivuilla.

Toimittaja: Juho Kankaanpää

Vaalituloksia analysoidaan perjantaina 28.9. ajankohtaismakasiini Verstaan suorassa lähetyksessä kello 16.