Play rape tarttuu rakenteisiin | Radio Moreeni 98,4 MHz

Play rape tarttuu rakenteisiin

Lavalla tapahtuva raiskaus ei ole totta. Se on vain esitys raiskauksesta, mutta miltä tuntuu näytellä raiskattavaa ilta toisensa jälkeen? Anna Paavilaisen monologi Play Rape syntyi hänen kyllästyttyä esittämään raiskattavaa naista. Esitys nostaa esiin naisen alistetun roolin fiktiossa ja se on herättänyt paljon keskustelua etenkin teatteripiireissä.

Playrape. kuvaaja: Tani Simberg Baltic Circle, Tampereen Teatterikesä

Play Rape laajenee myös yhteiskunnalliseksi keskustelunavaukseksi. (Kuvaaja: Tani Simberg Baltic Circle, Tampereen Teatterikesä)

Play Rapen perusteella vaikuttaa siltä, että teatterin lava, yksi sananvapauden merkittävimmistä areenoista, on paikka, joka on jäänyt jälkeen muun yhteiskunnan kehityksestä.

”Lava on naiselle todella konservatiivinen paikka. Naisen rooli fiktiossa on nimenomaan naisen rooli, ei ihmisen rooli.”

Paavilaisen mielestä on hämmentävää, että teatteri on osin jäänyt kehityksessä jälleen, mutta löytää kuitenkin syitä hitaalle kehitykselle.

”Teatterissa on ollut pitkään pelkästään miesten kirjoittamia näytelmiä ja sen kulttuuri on ollut pitkään patriarkaalista.”

Play Rapea koskevissa keskusteluissa on puhuttu paljon sukupuolirooleista ja naisen asemasta yhteiskunnassamme. Joku on maininnut keskusteluissa jopa miesvihan. Miltä tällaiset syytökset miesvihasta Paavilaisesta tuntuvat?

”Ymmärrän sen sitä kautta, että jos ei ole itse joutunut miettimään sukupuolisen tasa-arvon kysymyksiä eikä kokenut syrjintää sukupuolensa takia, niin sellaisista asioista voi olla vaikea puhua. Se on harmi, jos joku kokee esityksen miesvihaiseksi, mutta en voi sille mitään, en voi vakuuttaa sitä toisin.”

Kun Paavilainen on esityksensä myötä nostanut lavalla tapahtuvat raiskaukset esiin, on hän samalla joutunut vastaamaan usein kysymyksiin siitä, miten raiskauskohtauksia tulisi muuttaa ja onko raiskauksia nähtävä lavalla.

”Pitäisi aina kuvitella kaikki maailman esitykset, ohjaajat ja työryhmät, jotta voisin vastata siihen, milloin raiskaus näyttämöllä on perusteltu. Toivoisin, että tekijät olisivat siinä tarkkana ja ankarana miettisivät, miksi he haluavat näyttää juuri sen asian ja miksi he haluavat kertoa siitä.

Toimittaja: Ilana Pantzar
Kuuntele:

  • Tampereen yliopisto
  • Kuuntele lähetystä

  • Osastot

  • Arkisto


  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4
  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4