Pirkanmaan kirjoituskilpailun voittajat on valittu – novellit Suomen lähihistoriasta ja henkilökohtainen runous vakuuttivat tuomariston | Radio Moreeni 98,4 MHz

Pirkanmaan kirjoituskilpailu pidettiin tänä vuonna 69. kertaa. Proosasarjassa palkittiin Kirta Koskinen Pälkäneeltä ja lyriikkasarjassa tamperelainen Risto-Matti Rasa.

Tampereen kaupunginkirjaston järjestämään kilpailuun saapui yhteensä 323 työtä, joista proosasarjaan osallistui 180 ja lyriikkasarjaan 143. Pääpalkinnon arvo on 1000 euroa.

Tampereen kaupunginkirjaston järjestämään kilpailuun voivat osallistua Pirkanmaan alueella asuvat, työskentelevät tai opiskelevat kirjoittajat, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta tai omakustannetta. (Kuva: Wikimedia)

Voittajiksi kilpasarjoissa valittiin Kirta Koskisen novellisarja Peltilehmiä, ajajia, elämiä ja eläjiä – Kauramoottorista Taavettiin sekä Risto-Matti Rasan runosarja. Lisäksi palkintolautakunta nimesi kummassakin sarjassa viisi kunniamainintaa.

”Uskomattoman hienolta tuntuu”, sanoo novellisarjan voittaja Kirta Koskinen. ”Taidan uskaltaa olla vähän ylpeä itsestäni.”

Koskinen on aikaisemmin kirjoittanut vuosien ajan Valkeakoski-opiston kirjoittajaryhmissä. ”Siinä on pakostakin jäänyt takataskuun ja kynänvarteen oppeja ja rohkeutta”, Koskinen kertoo.

Kirta Koskisen novelleja tuomariston jäsen, kirjailija Asko Jaakonaho kiittää niiden Suomen lähihistoriaa rakentavasta ajankuvasta.

”Koskinen uudistaa suomalaisen lyhytproosan perinteitä, ja tyylillisinä sukulaisina tulevat mieleen muiden muassa Kari Hotakainen ja Petri Tamminen”, Jaakonaho kuvailee.

Pitkästä aikaa lyriikkaa

Lyriikkasarjan voittaja Risto-Matti Rasan runot vakuuttivat kirjoituskilpailun tuomarit monitasoisuudellaan.

”Jokainen lukukerta hätkäyttää uudella mahdollisuudella tulkita monimielistä ajatusta olemassaolosta”, sanoo näytelmäkirjailija Sirkku Peltonen.

Risto-Matti Rasa, joka on opiskellut filosofiaa Tampereen yliopistossa, kertoo voiton lyriikkasarjassa olevan positiivinen järkytys.

”Suoraan sanoen en ollut kirjoittanut runoja vuosiin ennen kuin päätin tammikuussa kokeilla. Koetin kyllä kirjoittaa niitä nuorempana, kovastikin,” Rasa kertoo.

Viime vuosina proosassa pysyttely saattaa Rasan mukaan näkyä voittajarunoissa.

”En heittäytynyt kokeelliseksi, en olisi osannutkaan, ja varmaan mukaan eksyi myös kuluneita ilmauksia. Yritin vain ilmaista asioita ja tunteita tiiviimmin kuin proosassa on mahdollista”, sanoo Rasa.

”Kilpailurunot ovat myös sisältönsä puolesta aika henkilökohtaisia, joten niistä tunnustuksen saaminen lämmittää, vaikka en tulisikaan kirjoittamaan runoja enää jatkossa.”

Palkintojenjakotilaisuus pidetään tiistaina 19. toukokuuta poikkeuksellisesti netin välityksellä. Palkitut tekstit julkaistaan kirjaston kotisivuilla palkintojenjaon jälkeen.

Toimittaja: Sakri Pölönen