”Paras esimerkki paskanpuhujasta maailmassa on presidentti Donald Trump”, sanoo Totuuden jälkeen -tietokirjan Olli Seuri | Radio Moreeni 98,4 MHz

Neljän median ja politiikan asiantuntijan kirjoittama tietokirja Totuuden jälkeen erottelee valheen ja paskapuheen toisistaan. Kuuntele tutkijaa -ohjelmassa vieraillut toimittaja Olli Seuri sanoo, ettei suomalainen media ole välttynyt paskapuheelta.

Toimittaja Olli Seuri on työskennellyt Yle Radio 1:n Ykkösaamun juontajana.

Toimittaja Jarno Hartikaisen, tutkija Antto Vihman, Sitran asiantuntija Hannu-Pekka Ikäheimon ja radiotoimittaja Olli Seurin vastajulkaistu tietokirja Totuuden jälkeen – Miten media selviää algoritmien ja paskapuheen aikana analysoi, miten median, politiikan ja teknologian muutokset ovat horjuttaneet totuuden ja valheen rajoja. Seurin mielestä ajatus totuudenjälkeisyydestä yleistyi Iso-Britannian Brexit-äänestyksen ja Yhdysvaltojen vaalien jälkeen.

Filosofi Harry G. Frankfurtin esseetä mukaillen kirja erottelee valheen ja paskapuheen toisistaan. Seurin mukaan valehtelu on perinteinen politiikan keino. Totuudenjälkeisyydessä harkitut valheet ovat kuitenkin korvautuneet jatkuvalla paskapuheella. Silloin puhujan tarkoituksena on vain horjuttaa julkista keskustelua tai ohjata huomio toisaalle.

”Paskanpuhuja latelee yhtä asiaa tuonne ja toista asiaa tänne ja pyrkii pysymään koko ajan edellä. Tällä hetkellä paras esimerkki paskanpuhujasta maailmassa on Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump”, Seuri sanoo.

Hän muistuttaa, ettei Suomikaan ole turvassa paskapuheelta tai suoranaisilta valheilta. Esimerkiksi perussuomalaisten puoluevirkailijan Matti Putkosen kommentit räjähtelevistä lepakoista uutisoitiin isosti ja kritiikittömästi. Lisäksi suomalainen media puhui epävarmasti Krimin miehityksestä, kun Venäjä kielsi toistuvasti sotivansa Itä-Ukrainassa.

”Meni aika pitkään, että toimittajat löysivät oikeat sanat tilanteen kuvaamiseen. Lähdimme helposti Venäjän puhetapaan mukaan.”

Toimittaja: Juho Kankaanpää
Kuuntele koko haastattelu: