Palotarkastusinsinööri kiittelee uusien rakennusten paloturvallisuutta – ”Ongelmia tulee, kun metrikapasiteetti tulee vastaan” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tampereella rakentamisessa tavoitellaan taivaita. Korkeiden rakennusten mukana tulee kuitenkin riskejä, sillä tulipalon sattuessa sammutustoimet vaikeutuvat.

Maanantaina Tuomiokirkonkadulla seitsemänkerroksisen talon ullakolla riehui suuri tulipalo. Vaikka rakennus on korkea, onnistuivat sammutustyöt hyvin. Pirkanmaan pelastuslaitoksen tikasautot yltävät hyvin jopa 12 kerroksen tasalle.

Rautatieaseman kupeeseen valmistuva Luminary on yli 20-kerroksinen ilmestys (Kuva: Pia Sivunen)

Palotarkastusinsinööri Tapio Sten kertoo, että laitteiden mahdollisuudet ovat erilaisia. Kun metrikapasiteetti tulee vastaan, alkavat sammutus- ja pelastustoimet vaikeutua korkeissa rakennuksissa.

”14–15 kerroksen korkeudessa puomitikasyksiköiden kapasiteetit loppuvat”, Sten sanoo.

Hän kiittelee uusia paloturvallisuussäädöksiä, joiden mukaan uusissa yli kahdeksankerroksissa rakennuksissa on oltava kaksi erillistä porraskäytävää. Tämä helpottaa ihmisten poistumista ja estää savun leviämisen rappuun. Stenin mukaan sama saisi kuitenkin päteä myös matalampiin rakennuksiin paloturvallisuuden takaamiseksi.

Pirkanmaalle rakennetut, jopa 15-kerroksiset rakennukset on varustettu automaattisilla sammutusjärjestelmillä. Sten pitää näitä järjestelmiä luotettavina. Hänellä on myös selkeä käsitys siitä, mitkä keinot luovat turvaa kerrostaloasujalle.

”Poistumisjärjestelyt, palon havainnointijärjestelmä ja automaattinen sammutuslaitteisto”, Sten luettelee.

Toimittaja: Ville Hyötylä

Tapio Sten kertoo paloturvallisuudesta