Paljon uutta aukeaa lintutietäjän opissa Veljekset von Wright -näyttelyssä | Radio Moreeni 98,4 MHz

Paljon uutta aukeaa lintutietäjän opissa Veljekset von Wright -näyttelyssä

Tampereen Taidemuseon Veljekset von Wright -näyttely on helmikuusta alkaen ihastuttanut yleisöä tarkoilla maisema- ja lintumaalauksillaan. Lintuja tunteva saa näyttelystä luonnollisesti irti vielä enemmän kuin sellainen, jonka lintujen tuntemus on heikkoa. Asiantuntijan matkassa selviää, että von Wrightin veljesten maalauksissa linnut on kuvattu tarkasti viimeistä piirtoa myöten, mutta jossakin taidemaalari jää kiinni maisemaan liittyvissä yksityiskohdissa.

Timo Havimo

Kanalinnut jaksavat komeudessaan aina kiinnostaa Timo Havimoa. Esimerkiksi metson ja teeren värisävyt ovat hienot ja vaihtelevat valon lankeamisen mukaan. (Kuva: Pia Sivunen)

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Timo Havimo lähti lintuja huonosti tuntevalle ja tunnistavalle toimittajalle kaveriksi Veljekset von Wright -näyttelyyn. Heti alkuun Havimo kertoo surullista faktaa siitä, miten taulujen linnut on ikuistettu.

”Ne on ammuttu, täytetty, laitettu istumaan jollekin oksalle tai kivelle ja sitten maalattu. Muulla tavalla dokumentointi ei olisi ollut mahdollista. Moraali on silloin sallinut punatulkunkin ampumisen, jota kukaan ei tänä päivänä tekisi.”

Maalauksissa esiintyvien lintujen värit ovat Havimon mukaan luonnossa juuri niin kauniita ja kirkkaita, kuin millaisina von Wrightit ovat ne kuvanneet. ”Esimerkiksi metsossa ja teeressä on paljon erilaisia värisävyjä. Paljonhan riippuu siitä, miten valo lankeaa. Värithän tulevat puhtaasti valon mukaan”, Havimo sanoo.

Värissä virhe joko maastossa tai linnussa

Eräässä maalauksessa Timo Havimo huomaa jotakin, joka ei ole ihan kohdallaan. Riekot esiintyvät siinä puhtaan valkoisessa talvipuvussaan, mutta maassa on niiden suojaväriin nähden aivan liikaa ruskeaa. Kuvan maisema on syksyltä tai keväältä, jolloin riekon puvussakin pitäisi olla jonkin verran ruskeaa.

Timo Havimo antaa suuren arvon von Wrightin veljesten lintumaalauksille. Heidän maalaamansa linnut ovat tutustuttaneet meitä lintuihin, sillä ne ovat toimineet usean 1900-luvun puolivälin jälkeen tehdyn lintukirjan kuvituksena. Esimerkiksi Pohjolan linnut värikuvina -kirjan kaikki kuvat ovat näiden veljesten tekemiä.

Pikkupojasta alkaen lintuja valokuvannut Timo Havimo matkustaa ympäri maailmaa lintujen perässä. Esimerkiksi sinisorsaa tapaa hänen mukaansa miltei kaikkialla, eikä se enää innostakaan miestä ottamaan kameraa esiin. Sen sijaan mielenkiintoisia lintuja hänen mielestään ovat esimerkiksi albatrossi, papukaijat ja kolibrit sekä kuningaskalastaja.

Havimo palasi hiljattain Australiasta, jossa kertoo olevan eniten endeemisiä eli vain juuri siellä esiintyviä lintuja. ”Tuolla maailmalla näkee kyllä niin monennäköistä, että toistaiseksi ei ole tuntunut siltä, että tämä on jo nähty.”

Veljekset von Wright -näyttely on esillä Tampereen Taidemuseossa 19.5. saakka.

Toimittaja: Pia Sivunen